Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в

...
Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия в
Коментари Харесай

ВАС отмени броенето на разписките от машинното гласуване

Върховният административен съд анулира решението на Централната изборна комисия в частта, в която е планувано след броенето на контролните разписки данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ.

Административно дело № 10928 от 2021 година беше формирано по тъжби на „ Изправи се БГ! Ние идваме! “, „ Продължаваме промяната “, „ Демократична България - Обединение “, Мартин Димитров и Петър Славов. Атакувано беше решение № 825-ПВР/НС от 29.10.2021 година за приемане на Методически инструкции на ЦИК по използване на Изборния кодекс за секционните комисии в страната за изборите за президент и вицепрезидент и народни представители на 14 ноември 2021 година при гласоподаване със профилирани устройства за машинно гласоподаване.

Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е единствено контролно и не може да бъде вписано в протоколите.
 Божидар Божанов, Демократична България: Когато политическата воля е ориентирана към корупция, няма електронно държавно управление (ВИДЕО) * Божидар Божанов, Демократична България: Когато политическата воля е ориентирана към корупция, няма електронно държавно управление (ВИДЕО)*
Подадохме тъжба във Върховен административен съд против решението на ЦИК да се броят разписките от машинното гласоподаване първо тъй като чисто формалният мотив е,...

Върховните магистрати одобряват, че ЦИК има право да прави контролно броене в какъвто размер реши, само че това броене не може да въздейства на изборния резултат.

С решението си Върховен административен съд указва ЦИК да утвърди документи за контролното броене, която да не е част от протоколите за определяне на резултатите от гласуването.

Припомняме, че решението на ЦИК провокира остри реакции от страна на политици, политически партии и представители на неправителствения бранш. Оказа се, че и самата комисия не е единомислеща във връзка с броенето на разписките.

" Трябва да има надзор върху метода, по който работи софтуера на машините за гласоподаване. Затова е рационално да се броят контролни разписки ". Това съобщи преди дни заместник-председателят на ЦИК Цветозар Томов с конкретизиране, че. Защо би трябвало да се броят всички контролни разписки обаче, попита Томов и даде образец – все едно всяка пита кашкавал да се ревизира от Агенцията при храните преди да отиде на пазара. Трябва представителна извадка – другояче отстраняваме едно от най-големите преимущества на машинното гласоподаване, т.е. да няма напълно човешки фактор при броенето. С други думи, оптималната опция за неточности.
 Прозрачност без граници: Решението за броенето на разписките от машинното гласоподаване основава риск за вота Прозрачност без граници: Решението за броенето на разписките от машинното гласоподаване основава риск за вота
Асоциация „ Прозрачност без граници “ показва своето неразбиране от решението на Централната изборна комисия за преброява...

Томов сподели, че при разлика сред машинния протокол и броене от хора на разписките се зачита машинния протокол – по този начин било по закон.

" Решението на ЦИК слага въпроси, които биха могли да застрашат положителната организация на изборния развой, естественото протичане в края на изборния ден ", разяснява и Ваня Нушева, програмен шеф на “Прозрачност без граници ” преди решението на Върховен административен съд.

В от през вчерашния ден се споделя, че с това решение на ЦИК се обезсмисля машинния избор, а ЦИК дописва Изборния кодекс и надвишава пълномощията си има заплаха от опорочаване на вота. " Проверката на софтуера на машините би трябвало да се извърши от експертите и да се обезпечи гласност на дейностите по инспекция на кода. Извършването на преброяване на разписките е метод да се удостовери дали този програмен продукт работи и това деяние е възможно.

Припомняме още, че при инспекцията през юли месец на извадката от машините беше открито, че софтуерът работи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР