Върховният административен съд отмени решението на Бургаския административен съд за

...
Върховният административен съд отмени решението на Бургаския административен съд за
Коментари Харесай

ВАС реши: Христо Бардуков остава кмет на Зидарово

Върховният административен съд анулира решението на Бургаския административен съд за обжалване на избора на Христо Бардуков за кмет на с. Зидарово. Той остава на поста за целия мандат.

Делото е формирано по касационна тъжба на Местна коалиция Българска социалистическа партия за България /КП „ Българска социалистическа партия за България, Политическа партия „ МИР “, Политическа партия „ Български гласъ “/ и Х. Бардуков, против решение № 1056 от 06.11.2023 година по адм. д. № 1996/2023 година на Административен съд – Бургас, с което е разгласен за нереален избора на кмет на кметство Зидарово, община Созопол, извършен на 29.10.2023 година, въз основа на който с решение № 130 - МИ/30.10.2023 година на Общинска изборна комисия – Созопол за определен за кмет на кметството е разгласен претендентът Х. Бардуков.

Твърди се, че решението е погрешно, заради позволени основни нарушавания на процесуалните правила, нарушавания на материалния закон и голословно - касационни отменителни учредения по член 209, т. 3 от Административнопроцесуален кодекс.

Съдът погрешно приел, че в хода на изборния развой са позволени доста и основни нарушавания от страна на една от секционните изборни комисии, написа в решението на Върховен административен съд.

Неправилно приел за значително съществуването на ремонти в протоколите на СИК, защото те не оказвали въздействие върху изборния резултат. Поправките върху протокола на Избирателна секция 13 /ИС13/ били осъществени по реда на член 445 ал.5 от ИК, а не по реда на член 441 от същия и представлявали премахване на в действителност неточности, открити от ОИК.

Неправилно съдът се позовал на разказани в протокола особени отзиви, макар неналичието на претекстове към тях. Жалбоподателите са поискали анулация на правосъдното решение. Претендира се отсъждане на разходи, съгласно показани описи от двамата касационни жалбоподатели.

Ответникът Общинска изборна комисия – Созопол не е взела мнение по касационната тъжба.

Ответникът Политическа партия " ГЕРБ " не дава мнение по жалбата.

Ответникът С. Петков не дава мнение по касационната тъжба.

Представителят на Върховна прокуратура дава стимулирано умозаключение за неоснователност на касационната тъжба и предлага обжалваното решение да бъде оставено в действие.

В съответното произвеждане липсват учредения, които да доведат до извод, че откритите в процеса на правосъдна инспекция нарушавания в работата на съответната секционна изборна комисия не биха могли да доведат до смяна в изборния резултат за кмет на обитаемото място, се показва в претекстовете на съда.

Предвид изложеното актуалният състав намира, че оспореното правосъдно решение е погрешно заради несъобразяването му с използваните материалноправни правила и следва да бъде анулирано, реши Върховен административен съд.

Ето и решението на Върховен административен съд:

ПОТВЪРЖДАВА Решение № 130 - МИ/30.10.2023 година на Общинска изборна комисия – Созопол, с което на съображение член 452 от ИК афишира за определен за кмет на кметство с. Зидарово, общ. Созопол Х. Бардуков.

ОСЪЖДА С. Петков да заплати на Х. Бардуков сума в размер на 1000 /хиляда/ лв., представляваща направени разходи за адвокатско заплащане. ОСЪЖДА С. Петков да заплати на Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " (КП " Българска социалистическа партия за България ", Политическа партия " МИР ", Политическа партия " Български гласъ " ), представлявана от Й. Петков сума в размер на 1000 /хиляда/ лв., представляваща направени разходи за адвокатско заплащане.

Решението е дефинитивно.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР