Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – София

...
Върховният административен съд отмени решението на Административен съд – София
Коментари Харесай

ВАС върна делото за небостъргача Златен век за ново разглеждане

Върховният административен съд анулира решението на Административен съд – София град (АССГ) от 30 юли 2019 година, с което беше анулирана заповедта на  началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) за прекъсване на строителството на небостъргача „ Златен век “ в столичния кв. „ Лозенец “. Делото се връща на същия съд за ново разглеждане от различен състав съгласно дадените инструкции.
Върховните магистрати одобряват, че първоинстанционният съд е позволил основни нарушавания на съдопроизводствените правила, които са довели до недоказаност на правосъдния акт и до постановяването му в несъгласие с материалния закон.
Изводите на първоинстанционния съд, че не са налице основни отклонения от утвърждения капиталов план по смисъла на член 154, алинея 2, т. 5 и член 169, ал.1,т. 3 Закон за устройство на територията са голословни, защото на административния орган не е дадена опция да ангажира доказателства и да откри, че описаните в констативния акт отклонения от утвърдените капиталови планове са основни.
При новото разглеждане на делото АССГ следва да се съобрази с претекстовете на висшите магистрати и да в профил позволените основни процесуални нарушавания, като разпредели тежестта на доказване съгласно разпоредбите на член 170 от Административнопроцесуален кодекс и сложи съответни инструкции на страните за събитията, които би трябвало да открият. Съдът следва да обезпечи опция на страните да ангажират доказателства, в това число посредством потребление на специфични познания и в случай че е належащо да прояви процесуална интензивност за изясняване на разногласието и попълване на делото с доказателства. След събиране и преценка на доказателства, в това число на тези, показани и поискани от страните съгласно напътствията, правосъдният състав следва да направи крайните заключения за законосъобразността или незаконосъобразността на оспорения административен акт, респ. за основателността или неоснователността на подадената тъжба, като изложи съображения в поддръжка на възприетите изводи.
Вижте още:
" Артекс " се оплаква от митинг против " Златен век " - бил опит да се повлияе на съда
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР