Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на

...
Върховният административен съд отмени промените в плана за управление на
Коментари Харесай

ВАС спря изграждането на нов лифт в парк ”Пирин”

Върховният административен съд анулира измененията в проекта за ръководство на Национален парк ”Пирин ”. Решението е дефинитивно.
Така, гласуваните от кабинета преди две години промени, които доведоха до митинги на природозащитници, няма да влязат в действие.

Протестите бяха поради подозрения, че измененията отварят пътя за построяването на нова кабинкова линия в предпазената зона. Ключов миг в решението на Върховен административен съд е тълкуването на текста от Закона за предпазените територии, забраняващ строителството в националните паркове, с изключение на на заслони и хижи, водохващания за питейни потребности, пречиствателни уреди, здания и уреди за ръководството на парка. Магистратите са безапелационни, че позволен е само ремонт, само че не и построяването на нови спортни уреди в парка. И тъй като промените на проекта за ръководство на парк " Пирин " попадат в обсега на няколко закона, съгласно висшите съдии, министърът на околната среда е бил задължен да извърши екологична оценка.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР