Върховният административен съд отмени окончателно промените в плана за управление

...
Върховният административен съд отмени окончателно промените в плана за управление
Коментари Харесай

ВАС отмени окончателно промените в плана за Пирин

Върховният административен съд анулира дефинитивно измененията в проекта за ръководство на Национален парк "Пирин ". Делото бе формирано по тъжби - на Министерския съвет, на министъра на околната среда и водите.

До обжалването се стигна откакто тричленен състав на Върховен административен съд реши в края на юли, че с измененията в проекта за ръководство на парка са нарушени разпореждания от българското и интернационалното право. Според съда, който се опира на Закона за предпазените територии (ЗЗТ), се позволява само ремонт, само че не и построяването на нови спортни уреди в парка.

Петчленният състав счита, че не са спазени и условията на директивата за екологичните оценки. Промяната на предназначението на огромни площи от националния парк и включването им в зоната за туризъм и зоната на постройките и оборудванията значи преустановяване на опцията тези площи да бъдат употребявани пълноценно за запазване на биоразнообразието. Поради това е било наложително присъединяване на обществеността да се осъществя и посредством процедурите по екологична оценка и оценка за съгласуемост, написа съдът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР