Върховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с

...
Върховният административен съд отмени няколко решения на първа инстанция, с
Коментари Харесай

Съд отмени обезщетения за "НАПлийкс"

Върховният административен съд анулира няколко решения на първа инстанция, с които са присъдени обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, довела до приключването на личнни данни на милиони български жители. Делата са върнати за прераглеждане, тъй като са били позволени основни нарушавания, поради които не са изяснени обстоятелства и условия от голяма важност за разногласието, написа в претекстовете на Върховен административен съд.

Първото анулирано обезщетение е в размер на 200 лева и е постановено от Административен съд София-град. Тричленният състав приема, че съдът не разполага със специфични познания, с цел да реши какво е подхванала Националната организация за приходите против опитите за неоторизиран достъп до персоналните данни, които съхранява. В тази връзка е трябвало да бъде направена съдебно-техническа експертиза. " Като не е направил това, съдът е пропуснал да обясни значителен за разногласието въпрос - било ли е направено всичко обективно допустимо за отбрана на осведомителната система на Национална агенция за приходите от външна интервенция ", написа в решението на Върховен административен съд.

Сходни са причините на висшия съд и във връзка с наложено обезщетение в размер на 100 лева от Административен съд - Добрич. " След като съдът не разполага със специфични познания , с цел да реши, какво е направено, дали направеното е задоволително, могла ли е да бъде избегната хакерската офанзива и в случай че " да ", какво още е следвало да се направи, съдът е следвало служебно да допусне чуването на съдебно-техническа експретиза ", безапелационни са магистратите.

Върховен административен съд връща за преразглеждане и две решения на Административния съд в София, с които пък са отхвърлени претенциите за обезщетения след " НАПлийкс ". Освен че още веднъж е обещано напътствие да бъде направена техническа експертиза, този път висшите магистрати не са съгласни със заключението за необоснованост на претърпяната от жалбоподателя вреда.

" Неправилен е и изводът на съда, че ищецът не бил претърпял щета, защото преживеният стрес и безпокойствие не са довели до трайно изменение в всекидневно битовите привички и държание. Ищецът сочи като неимуществена щета, чието обезщетяване желае, преживеният от него стрес, безпокойствие и терзание. Тези отрицателни прекарвания са положение на духа, което не във всички случай дава отражение на обективното държание на физическите лица в всекидневието им ", написа в претекстовете на Върховен административен съд.

В практиката на Върховния административен съд към този момент има дефинитивно прието обезщетение по Закона за отговорността на страната в резултат на теча на данни от приходната организация през 2019 година Това се случи през май, когато една от жертвите осъди НАП да й плати 500 лева

В същото време към момента няма наказателно дело в съда против хакерите , които нападнаха осведомителната система на Национална агенция за приходите. Разследването по случая е завършило, само че следва да бъдат прецизирани на обвиняванията, чак след което обвинителният акт може да бъде импортиран в съда, разгласи пред " Сега "  говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Малко след теча на данни от приходната организация бяха задържани собственикът на компанията за киберсигурност " ТАД Груп " Иван Тодоров и служителят му Кристиян Бойков, които получиха обвинявания за кибертероризъм. Търговският шеф на сдружението Георги Янков пък беше притеглен към наказателна отговорност за подбудителство към хакерската офанзива. Оттогава обаче следствието забуксува , макар че в началото прокуратурата се хвалеше с безспорни доказателства
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР