Върховният административен съд отхвърли две жалби срещу решения на ЦИК

...
Върховният административен съд отхвърли две жалби срещу решения на ЦИК
Коментари Харесай

Окончателно решение на съда: Не може да си кандидат в една община и член на ОИК в друга

Върховният административен съд отхвърли две тъжби против решения на ЦИК за прекъснати пълномощия на членове на ОИК в общините Димово и Макреш заради открита несъответственост. И в двата случая лицата са били по едно и също време членове на ОИК (община  Димово и община Макреш) и претенденти за общински съветници в прилежащи общини. Това оповестиха от съда.

Според информация на ЦИК има открити общо 94 такива случая в цялата страна. 
Съгласно член 81 от Изборния кодекс за членовете на ОИК се ползват рестриктивните мерки по член 66, алинея 1, т. 1. от Изборния кодекс, който планува, че „ до момента в който заема длъжността си, член на изборна комисия не може да бъде   „ претендент, …за подобаващ тип избор. “ В съответния случай изборите са за " общински съветници и кметове ", т.е., по този начин наречените локални избори. Въпреки, че се избират органи на локалното самоуправление и локалната администрация, изборите се създават по едно и също време в цялата страна, на национално равнище на датата 27 октомври 2019 година. Затова употребяваният от законодателя израз " съответния тип избор " се отнася за всички общини на територията на страната. Не е употребен изразът " съответната " или " същата " община. 
Съгласно член 3, алинея 3 от Изборния кодекс " едно лице не може да взе участие допълнително от едно качество в един тип избор – претендент, наблюдаващ, покровител, представител на партия, коалиция или предприемчив комитет, член на изборна комисия, анкетьор, компаньон и друго сходно ". 
Решенията на двата тричленни състава на Върховен административен съд са дефинитивни. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР