Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд

...
Върховният административен съд остави в сила решението на Административния съд
Коментари Харесай

След разследване на bTV: ВАС разпореди незаконният строеж на яз. Искър да бъде премахнат


Върховният административен съд остави в действие решението на Административния съд в София, с което е отхвърлена жалбата на „ Био Майнинг “ против заповедта на основния проектант на Столична община за срутване на противозаконен градеж на язовир „ Искър “. Това оповестиха от Върховния административен съд.

Според разбора на събраните доказателства предметът на заповедта за унищожаване съставлява нов градеж, за който не са налице утвърдени капиталови планове, липсва и издадено позволение за градеж.

Касационната инстанция не споделя доводите в жалбата на „ Био майнинг “, че е в осъществяване на подписан контракт за взаимна активност, сдружението е осъществило настоящ ремонт на действителен остарял заслон.

Няма никаква спънка, историческите аерозаснемания да бъдат употребени като доказателство паралелно с другите събрани по делото доказателства. Тези аерозаснемания откриват както съществуването на нова постройка, друга по форма и размери от съществуващия на нейно място остарял заслон, по този начин и годината на построяването й, показват от Върховен административен съд.

В поддръжка на тези заключения е и заключението на позволената и призната съдебно-техническа експертиза, съгласно която без подозрение е налице напълно нов градеж, изпълнен след 2017 година Липсата на капиталови планове и позволение за градеж, характеризират постройката като противозаконна, а годината на построяването й не позволява приложението на нито една от хипотезите за поносим градеж, показват от съда.

Дори осъществените строителни работи хипотетично да бъдат възприети като ремонт на действителен остарял заслон, същите не е допустимо да бъдат квалифицирани като „ настоящ ремонт “, защото са изградени/заменени градивни детайли – основи, носещи колони, нови стени и покривна структура, допълват от съда.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР