Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на

...
Върховният административен съд остави без разглеждане искането за спиране на
Коментари Харесай

ВАС остави без разглеждане жалбата срещу участието на ББР в капитала на ПИБ

Върховният административен съд остави без разглеждане настояването за прекъсване на предварителното осъществяване на решенията на Министерски съвет за присъединяване на Българската банка за развиване в увеличението на капитала на Първа капиталова банка.

Според тримата административни съдии решението за присъединяване на една банка в увеличението на капитала на друга, като създаващо комерсиално правно отношение, е отвън регулируемата подведомственост на административните съдилища. Решенията на Министерски съвет нямат темперамент на административен акт, затова съдът не може да осъжда тяхната правомерност, написа в мнението на Върховен административен съд.

Решенията за присъединяване на ББР в нарастването на капитала на ПИБ са взети при практикуване на правата на принципала – Министерство на стопанската система и енергетиката, в комерсиалното сдружение. Съгласно Устава на „ Българската банка за развиване “ банката може да взе участие в сдружения при съблюдаване на условията на българското законодателство. В тази тенденция решението за присъединяване на една банка в увеличението на капитала на друга, като създаващо комерсиално правно отношение, е отвън регулируемата подведомственост на административните съдилища.

Върховните съдии одобряват също, че решенията на Министерски съвет са с вътрешен темперамент без външно проявяване към правата и ползите на жалбоподателите.

Жалбата беше импортирана от общинския консултант от Демократична България Владислав Панев и юрист Албена Белянова.

Държавната ББР взе участие в увеличението на капитала на ПИБ, като по този метод България отговори на последното условие преди приемането на страната в „ чакалнята “ за еврозоната. ББР закупи 18% от капитала на ПИБ против 195 млн. лева
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР