Върховният административен съд окончателно се произнесе по случая със заличаването

...
Върховният административен съд окончателно се произнесе по случая със заличаването
Коментари Харесай

ВАС обяви, че не е имало безспорни данни за чума по овцете в Болярово

Върховният административен съд дефинитивно се произнесе по случая със заличаването на стопанството на фермерката Ана Петрова от Болярово след отхвърли да бъда избити всичките ѝ над 200 животни през лятото на 2018 година, поради позитивните проби за чума по дребните преживни животни при две овце. Съдът поддържа правотата ѝ и анулира заповедта на шефа на Областната дирекция по сигурност на храните в Ямбол за изтребване на животните и изтриване на стопанството.

Според решението на съда, което не предстои на обжалване, в обсъждания проблем липсват безапелационни доказателства за степента на разпространяване на заболяването в района. развиването на заболяването в този район. Не се били предоставени и безспорни данни, че в действителност животните на Петрова са били заболели, а към днешна дата стадото ѝ е в положително здравословно положение. Отглежданите тогава 203 овце са живи, в това число посочените “две овце с открити позитивни резултати за съществуване на антиген и на геном на вируса на чума”, написа в претекстовете на съда.

Масовото заличаване на овце и кози в Ямболско през лятото на 2018 година предизвика редица митинги в община Болярово, стигна се даже до пътни блокади, а министър председателят Бойко Борисов разгласи едноименното село за " алено " и го даде като образец за паралелна страна поради недопускането на ветеринари да умъртвят животните.

Сред хората, които отхвърли да се подчинят на заповедите за изтребване на дребния добитък, беше и Ана Петрова от Болярово. Тя, брачният партньор ѝ и доброволци на няколко пъти блокираха достъпа на ветеринарите до фермата.

Петрова заведе дело пред Административния съд в Ямбол против дейностите на БАБХ. Сред претекстовете за несъстоятелността на заповедта бяха, че шест месеца след двете проби за чума в стадото ѝ нито едно животно не е умряло, а даже са се родили 70 агнета.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР