Върховният административен съд окончателно потвърди решението на Административния съд в

...
Върховният административен съд окончателно потвърди решението на Административния съд в
Коментари Харесай

ВАС окончателно реши, че изборът на ректор на МУ-София е законен

Върховният административен съд дефинитивно удостовери решението на Административния съд в София, с което напълно отхвърля като неоснователна жалбата на някогашния ректор на Медицинския университет в София проф. Вихра Миланова против решението на Общото заседание на висшето учебно заведение от 11.10.2016г. за отзоваването ѝ като ректор.

Съдът остави също без разглеждане и подадената тъжба против решението на Общото заседание на Медицински университет-София за избор на нов ректор на Медицинския университет в лицето на проф. доктор Виктор Златков.
Медицинският университет-София изпадна във властова рецесия през есента на 2016 година, откакто Миланова беше отзована като ректор на закрито съвещание на Общото заседание и на нейно място беше определен някогашният шеф на Майчин дом проф. Виктор Златков.

До “преврата “ в считаното за едно от най-престижните висши образователни заведения у нас се стигна откакто одит на Министерството на образованието разкри злоупотреби в университета, осъществени в мандата на някогашния ректор проф. Ваньо Митев, за които той бе разследван и оневинен.

Миланова и членове на Общото заседание твърдяха, че съвещанието е нелегитимно, като някои се оплакаха, че не са били позволени до него от защитата на мероприятието.

Според съда обаче правата на Миланова не са нарушени: “Правата ѝ не са нарушени по никакъв метод, тъкмо противоположното – тя не просто не е упражнила правото си на член на Оценка за съвместимост да взе участие и гласоподава, тя не е изпълнила задължението си на член на Оценка за съвместимост да взе участие. Нещо повече, Съдът намира, че като не се е явила в качеството си на Ректор, с цел да даде нужните уточнения по повдигнатите въпроси с изявленията, да изнесе неизнесените обстоятелства от голяма важност за обвиняванията против Ректора/в нейно лице/, да изрази формалната позиция на Ректора на МУ-С., в действителност тя е засегнала правата на останалите членове на Оценка за съвместимост, като ги е лишила от изявление на публично мнение на Ръководството в нейно лице по повдигнатите проблеми /такова не е подала даже писмено/ “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР