Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на бившия главен прокурор

...
Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на бившия главен прокурор
Коментари Харесай

ВАС отряза Иван Гешев по делото му срещу Висшия съдебен съвет

Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на някогашния основен прокурор Иван Гешев против решението на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да не прегледа подадената от него оставка. На 5 юли кадровиците одобриха единствено за сведение оставката на Гешев, обосновавайки се, че той е престанал да бъде магистрат, откакто беше уволнен за уронване престижа на правосъдната власт.
Гешев и кадровиците се сблъскаха по тематиката дали с уволнението му като основен прокурор, той е останал редови магистрат. Тълкуването на съвета е, че не остава. А Гешев счита, че мястото му се поставя и той категорично би трябвало да бъде освободен, откакто подава оставка. Оставката, също така, би му разрешила да си вземе компенсацията от 20 заплати, което не се поставя при уволняване.

Хронологията
На 12 юни Висш съдебен съвет гласоподава за уволнението на Иван Гешев като основен прокурор за нарушавания на етичния кодекс.
Три дни по-късно президентът Румен Радев подписа указа за освобождението на Гешев.
На идващия ден, 16 юни, той подаде молба до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет да бъде възобновен като прокурор във Върховната касационна прокуратура.
На 19 юни преди обяд Иван Гешев подава ново заявление във Висш съдебен съвет, в което сподели, че не желае към този момент да работи като прокурор. " Предвид това не искам да бъда назначаван като прокурор във ВКП и въобще да продължа да работя в прокуратурата и може да приемете горното като оставка ", беше написал Гешев.
Същия ден Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет одобри за сведение заявката, с което Гешев отхвърля да се върне на работа в прокуратурата.
Десетина дни по-късно някогашният основен прокурор изпрати ново писмо в съвета, в което упорства колегията да гласоподава категорично подадената от него оставка.
На 5 юли обаче колегията още веднъж не излезе с преднамерено решение и остави без разглеждане писмото на Иван Гешев. Беше изтъкнато, че някогашният основен прокурор е отдръпнал експлицитното си искане да бъде възобновен като висш прокурор.

Съдът
Върховните съдии Георги Георгиев, Юлия Тодорова и Десислава Стоева напомнят, че Законът за правосъдната власт регламентира, че след освобождение от длъжността административен началник и заместител, магистратите, по тяхно искане, се връщат на заеманата преди избора служба на арбитър, прокурор или следовател или остават на служба арбитър, прокурор или следовател в органа на правосъдната власт, който са управлявали. Те връщат лентата в професионалната биография на Гешев и показват, че той е почнал активността си като прокурор в Софийската районна прокуратура, а през 2012 година встъпил в Софийската градска прокуратура.
На 19 юли 2016 година Гешев подписва акт за освобождение от длъжността " прокурор " в СГП и встъпва в служба " административен началник " на спецпрокуратурата. После е назначен за зам. основен прокурор, а най-после и за основен прокурор.
" Погледнато хронологично, след освобождението му от длъжността " прокурор " в Софийска градска прокуратура, жалбоподателят не е бил повече преназначаван на служба " прокурор " с решение на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет ", както изисква законът, показва съдът. Гешев не е преназначаван за прокурор и след освобождението му като основен.
Така единственият вероятен юридически извод е, че след 15 юни Гешев не има качеството на прокурор, заради което настояването му за освобождение от служба при подаване на оставка е без предмет, споделят съдиите.
Те напомнят, че Гешев самичък се е отказал от правото си да изиска преназначаване.
Това решение на Върховен административен съд е дефинитивно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР