Върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел коментира

...
Върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел коментира
Коментари Харесай

Брюксел: Балканите трябва да са в ЕС, а светът се нуждае от правила, не от джунгла

Върховния представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел разяснява пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ролята на Европейски Съюз за поддържането на интернационалния мир и сигурност.

Живеем в свят, в който търсенето на многостранни решения е по-голямо от предлагането. Виждаме повече разделения и по-голямо съмнение, в сравнение с светът може да си разреши. Мултилатерализмът, учреден на правила, е термин, който може би е добре свестен в Организация на обединените нации и в Брюксел. Може би това не е елементарна, нито привлекателна фраза; само че нашата работа е да го оживим, изясни той.

Нуждаем се от световно съдействие, учредено на контрактувани правила. Алтернативата е законът на джунглата, където проблемите не се вземат решение. Всеки ден виждаме цената на отсъствието на многостранни дейности: понижен достъп до ваксини, незадоволително деяние във връзка с климата, рецесии за мир и сигурност, които се нагнетяват.

Основната причина е повишаването на политиката за власт и идеологическите надпревари, водещи до ерозия на доверието. Трябва да се оправим с този недостиг на многоликост и да се противопоставим на селективните и самоцелни подходи към многостранността.

Европейски Съюз остава зает с Организация на обединените нации и многостранността, учредена на правила. Сърцевината на нашата тактика е да пазиме, реформираме и построяваме многоликост, която е годна за задачата.

Най-големите промени в света произтичат от новите технологии. Те могат да бъдат както разрушителни, по този начин и овластяващи. Помислете за изкуствен интелект, огромни данни и калкулации в облак или генно инженерство, самостоятелни оръжия и наблюдаване.

Един от най-големите въпроси, с които се сблъскваме, е по какъв начин да подсигуряваме, че разпоредбите, които са ни нужни за тези нововъзникващи технологии, отразяват полезностите на универсалната декларация за правата на индивида. В противоположен случай технологията ще бъде употребена против хора и общности в призрачен сюжет.

Всички знаем, че предотвратяването на спорове и построяването на мир са от основно значение. Трябва да работим със страни в риск, преди да избухне спор и създаване на резистентен мир. Устойчивият мир ни принуждава да бъдем приобщаващи, с необикновен акцент върху дамите и младежите.

Миналата година споделях, че по време на световна рецесия ни е нужен Съвет за сигурност, който да може да вземе нужните решения, а не подобен, който да е неподвижен от несъгласие и политически битки.

За злощастие обстановката не се е подобрила. През миналата година видяхме да избухват нови спорове (в Тиграй), по-старите се възобновяват (Мианмар, Нагорни Карабах, Израел-Палестина), и хроничното принуждение продължава (в ДР Конго, Йемен).

Във всички тези случаи се нуждаем от този Съвет, с цел да вземе нужните решения. Става въпрос за живота на действителни хора. Цената на бездействието се заплаща при неразрешени спорове, недоставена филантропична помощ и изгубени животи.

Заседанието в Съвета за сигурност е сериозна отговорност, политическа, даже морална. Хартата на Организация на обединените нации даде на този Съвет най-висшата отговорност по въпросите на мира и сигурността. За Европейски Съюз няма допустима опция, няма друга организация, към която можем да се обърнем.

Така че Съветът за сигурност би трябвало да обезпечи поддръжката и отбраната за хората в конфликтните зони. Очакваме Съветът за сигурност на Организация на обединените нации да отговори с единомислеща поддръжка за апела на генералния секретар на Организация на обединените нации за световно преустановяване на огъня с цялостен ангажимент за неговото използване.

Европейски Съюз беше и остава корав последовател на Организация на обединените нации във всичките три стълба. Казвали сме го доста пъти и го имаме поради. Нашата поддръжка не е единствено в това, което споделяме, макар че това има значение, само че във финансово, човешко и политическо отношение.

Работим с задачи на Организация на обединените нации на доста места. Имаме 17 интервенции и задачи, допринасящи за задачите на Организация на обединените нации с мандати на ООН; 13 от тях работят дружно с задачи на Организация на обединените нации. Понастоящем дефинираме нашия идващ набор от взаимни цели сред Европейски Съюз и Организация на обединените нации по отношение на интервенциите за мир и ръководството на рецесии, с цел да засилим нашето съдействие и да увеличим оптимално въздействието.

Ние сме напълно отдадени на задачите за стабилно развиване. И ние се основаваме на убеждението, че същинската сигурност зависи от хора, които се радват на своите права и свободи.

Европейски Съюз постоянно ще бъде на страната на тези, които приканват за съблюдаване на техните универсални права, от време на време с огромни персонални опасности: в Хонконг, Венецуела, Мианмар и другаде.

В доста случаи, поради отхвърли на управляващи да зачитат главните права на хората, ние наложихме наказания. Те в никакъв случай не са самоцел, а инструмент, който да упорства за зачитането на универсалните права. Нашите наказания са ориентирани и не пречат на доставката на филантропична помощ.

Подчертавам няколко съответни области, в които Европейски Съюз е мощно зает и където се нуждаем от незабавни резултати.

Израел-Палестина: Миналия месец видяхме трагична ескалация с огромни човешки жертви. Сега би трябвало да надградим примирието, с цел да обновим договарянията за решение на две страни.

Нека помним, че сигурността не е същото като мира. И едно несъстоятелно статукво може още веднъж да се трансформира в нов цикъл на принуждение. Следователно уреждането на договарянията е незабавно и в действителност единственият метод да се дадат права и сигурност както на израелците, по този начин и на палестинците.

Сирия: Тази година означаваме 10-годишнината от войната в Сирия. Сирийският режим и поддръжниците му оставиха страната в руини. Предвид трагичната филантропична обстановка е от значително значение трансграничният механизъм да остане отворен и аз приканвам членовете на Съвета за сигурност да го възобновят през юли.

Либия: Постигнат е значим прогрес с държавното управление на националното единение. Но прекратяването на огъня към момента е нежно и би трябвало да бъде подкрепено от мощен механизъм за наблюдаване, тъй че изборите да могат да се проведат в оптимални условия през декември.

Европейски Съюз предложи поддръжка. Приветстваме единомислещото възобновяване на оръжейното ембарго и разрешаването на инспекции и изземването на противозаконни товари в намерено море. Операция " Ирини " ще продължи работата си по използването на ембаргото. Нуждаем се от по-голямо внимание върху въпроса за изтеглянето на задгранични бойци и наемници от Либия, с цел да се избегне дестабилизацията на целия район.

Сахел и Африканският рог: И двата района държат ключа към африканската сигурност. Ревизираната тактика на Европейски Съюз е построена към нуждата от повече резултати и по-голяма държавна отчетност. Трябва да продължим уговорката си, само че също по този начин да предприемем твърди дейности против тези, които пречат на мирния и приобщаващ развой на преход.

Иран: Ние работим непрестанно, с цел да възродим нуклеарната договорка във всичките аспекти, т.е. нуклеарните действия и премахването на глобите. Активно съм зает с всички съществени играчи, както и моят екип, който води договарянията във Виена. Постигаме прогрес, само че договарянията са интензивни по редица въпроси.

И някои случаи по-близо до Европейски Съюз:

Беларус: В продължение на месеци следим масирани репресии против мирни протестиращи, които излязоха на улиците с искане да изберат своя президент. Наскоро режимът прибегна до скандалното наложително отклонение на граждански аероплан, пътуващ сред две столици на Европейски Съюз, с цел да арестува водещ публицист и неговия сателит.

Това е сериозна офанзива против въздушната сигурност и реакцията на Европейски Съюз е твърда и кардинална. Затворихме въздушното си пространство за самолети от беларуски самолетни компании и сме в развой на приемане на нов пакет наказания. Съгласихме се също на пакет от 3 милиарда евро за икономическа поддръжка, който ще бъде разполагаем на демократична Беларус.

Украйна: Съжалявам, че обстановката в страната има наклонност да бъде инструментализирана за политически цели тук, в Съвета за сигурност.

За да бъде ясно: 6 години откакто всички членове на този Съвет за сигурност единомислещо поддържаха Минските съглашения, малко е направено за тяхното използване. Русия е страна в спора и ние разчитаме тя да заеме градивна позиция. Приветствам самодейността на президента Зелински за привикване на срещата на върха на платформата Крим; Възнамерявам да вземам участие с президента Шарл Мишел и се надявам да има допустимо най-широко присъединяване на членовете на Организация на обединените нации.

Западни Балкани: Европейски Съюз няма да разреши да почива, до момента в който всички страни от района не влязат в Европейски Съюз. За тази цел ние сме изцяло мобилизирани да поддържаме помиряване и промени като най-хубавото противоотрова за националистическата изразителност. През идващите дни ще бъдем домакини на идващото издание на разговора Белград-Прищина.

В Европа не желаеме геостратегическа конкуренция, желаеме кротичък, проспериращ и постоянен район, без по този начин наречените продължителни спорове и зони на въздействие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР