Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на сдруженията Коалиция

Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на сдруженията Коалиция ...

Съдът окончателно разреши изграждането на депо за радиоактивни отпадъци до Козлодуй.Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на сдруженията "Коалиция за устойчиво развитие" и "Екогласност" срещу екооценката на проекта за националното хранилище за ниско и средно радиоактивни отпадъци на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Така с решението си от 13 август съдът даде зелена светлина за доизграждането на депото за радиоактивни отпадъци, съобщава "Капитал".

Депото ще трябва да поеме опасните отпадъци не само от енергетиката, но и от медицината, промишлеността, селското стопанство и науката. Проектът струва 70 млн. евро, които са осигурени от Международния фонд "Козлодуй" за компенсации на страната за преждевременното затваряне на малките реактори на ядрената централа.

Строителството на хранилището започна през август 2017 г. Изпълнител на проекта е консорциум на германската "Нюкем технолоджи", в който участват и българските фирми "Евробилд", "Корект", "Булинвест" и "Янг проект". Първият етап от депото трябва да бъде въведен в експлоатация през 2021 г. Планирано е хранилището да бъде в експлоатация 60 години, а в следващите 300 години ще трябва да бъде обект на постоянен контрол от страна на отговорните институции.

Повече по темата четете тук.

Източник: dnevnik.bg