Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на сдруженията Коалиция

...
Върховния административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбите на сдруженията Коалиция
Коментари Харесай

Съдът окончателно разреши изграждането на депо за радиоактивни отпадъци до Козлодуй

Върховния административен съд (ВАС) дефинитивно отхвърли жалбите на сдруженията " Коалиция за стабилно развиване " и " Екогласност " против екооценката на плана за националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни боклуци на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Така с решението си от 13 август съдът даде зелена светлина за доизграждането на депото за радиоактивни боклуци, оповестява " Капитал ".

Депото ще би трябвало да поеме рисковите боклуци освен от енергетиката, само че и от медицината, индустрията, селското стопанство и науката. Проектът коства 70 млн. евро, които са обезпечени от Международния фонд " Козлодуй " за обезщетения на страната за преждевременното затваряне на дребните реактори на нуклеарната централа.

Строителството на хранилището стартира през август 2017 година Изпълнител на плана е консорциум на немската " Нюкем технолоджи ", в който вземат участие и българските компании " Евробилд ", " Корект ", " Булинвест " и " Янг план ". Първият стадий от депото би трябвало да бъде въведен в употреба през 2021 година Планирано е хранилището да бъде в употреба 60 години, а в идващите 300 години ще би трябвало да бъде обект на непрекъснат надзор от страна на виновните институции.

Повече по тематиката четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР