Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране

...
Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране
Коментари Харесай

Европейският съд: Държавите членки да ограничат масовото шпиониране на личните данни

Върховната правосъдна инстанция на Европейски Съюз постанови, че неограниченото всеобщо събиране на телефонни и интернет данни е нелегално. Решението може да ограничи пълномощията на разследващите служби във Франция и на други места в Европа, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по тематиката
Европейският съд постанови, че повсеместното и безсистемно събиране на сходни данни може да бъде разрешено само когато държавните управления се сблъскват със " сериозна опасност за националната сигурност ".

При сходна обстановка цялостният достъп до информацията на потребителите на телефонни и интернет услуги би трябвало да се лимитира единствено до интервала, в който това е " строго належащо ".

Темата беше повдигната от правозащитни организации, а развръзката по нея евентуално ще отекне и отвън рамките на Европейски Съюз предвид на това, че държавните управления на Съединени американски щати и Китай усилиха набора си от средства за следене в името на националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Днешното решение на Европейския съд е резултат от четири обособени каузи, заведени във Франция, Белгия и Англия, чиито държавни управления пожелаха да имат на свое разположение по-голям инструментариум за следене, посредством който да пазят сигурността на жителите си.

" Подобна интервенция в съществени права би трябвало да бъде съпроводена от ефикасни защитни механизми и да бъде проверявана от правосъдна или самостоятелна административна институция ", реши съдът.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР