Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране

...
Върховната съдебна инстанция на ЕС постанови, че неограниченото масово събиране
Коментари Харесай

Европейският съд: Държавите членки трябва да ограничат масовото шпиониране на личните данни

Върховната правосъдна инстанция на Европейски Съюз постанови, че неограниченото всеобщо събиране на телефонни и интернет данни е нелегално. Решението може да ограничи пълномощията на разследващите служби във Франция и на други места в Европа, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на Ройтерс.

Европейският съд постанови, че повсеместното и безсистемно събиране на сходни данни може да бъде разрешено само когато държавните управления се сблъскват със "сериозна опасност за националната сигурност ". При сходна обстановка цялостният достъп до информацията на потребителите на телефонни и интернет услуги би трябвало да се лимитира единствено до интервала, в който това е "строго належащо ". Темата беше повдигната от правозащитни организации, а развръзката по нея евентуално ще отекне и отвън рамките на Европейски Съюз предвид на това, че държавните управления на Съединени американски щати и Китай усилиха набора си от средства за следене в името на националната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Днешното решение на Европейския съд е резултат от четири обособени каузи, заведени във Франция, Белгия и Англия, чиито държавни управления пожелаха да имат на свое разположение по-голям инструментариум за следене, посредством който да пазят сигурността на жителите си. "Подобна интервенция в съществени права би трябвало да бъде съпроводена от ефикасни защитни механизми и да бъде проверявана от правосъдна или самостоятелна административна институция ", реши съдът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР