Върховната Рада на Украйна прие закон за украинския език като

...
Върховната Рада на Украйна прие закон за украинския език като
Коментари Харесай

Украинският език стана задължителен със закон

Върховната Рада на Украйна одобри закон за украинския език като държавен, оповестява рускоезичното издание PolitologNEWS и дефинира събитието като историческо.

Законът е подсилен от 278 депутати в Народното събрание. В него са избрани лицата, които наложително би трябвало да владеят държавния език и да го употребяват при осъществяването на служебните си задължения. Сред тях са държавното управление, депутатите, съдиите, прокурорите, чиновниците в Националната банка, офицерският състав на военна работа по контракт, педагози, медици.

Документът задължава всеки украински жител да владее държавния език като език на своето поданство. Отбелязано е, че страната провежда курсове по украински за възрастни и обезпечава опция на жителите на страната, които не са имали шанса, свободно да усвоят езика. Този закон влиза в действие месец след публикуването му, като се изключи редица позиции, отсрочени за няколко години. Подчертава се, че лице, което има желание да придобие украинско поданство, е задължено да потвърди съответното равнище на притежаване на държавния език.

Изключение се позволява единствено за тези, които са на военна работа във въоръжените сили на Украйна и са удостоени с държавна премия, както и за лицата, приемането на които като жители на страната съставлява държавен интерес. Всички те имат право да придобият украинско поданство без доказателства за равнището на притежаване на държавния език, само че се задължават да го научат в границите на една година след деня на приемането на поданството.

Национална комисия по стандартите на държавния език ще дефинира условията за равнището на притежаване на езика. Тя ще проработи 2 година откакто законът влезе в действие. Също за 2 година е отсрочена нормата за полагането на изпит за равнището на притежаване на езика. Законът планува документите за идентичност на украинските жители да бъдат на държавен език, само че на тези, за които украинският не е роден, се дава правото на транскрибирано изписване на име и фамилия съгласно личната национална традиция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР