Върховната Рада на Украйна освободи Ирина Венедиктова от поста главен

...
Върховната Рада на Украйна освободи Ирина Венедиктова от поста главен
Коментари Харесай

Върховната Рада отстрани Ирина Венедиктова като главен прокурор на Украйна -

Върховната Рада на Украйна освободи Ирина Венедиктова от поста основен прокурор. За това заяви депутатът Ярослав Железняк , представен от УНИАН.

Според него 264 депутати са дали своят вот за това решение - 198 са от фракцията " Народни чиновници ", 10 от " Отечество ", 14 от групата " Платформа за живот и мир ", 9 от " За Майбутне ", 17 от групата " Довир " и 10 от " ВидноВленна Украйна ". Шестима самостоятелни депутати също са подкрепили решението. " Европейски Съюз " и " Голос " не са дали нито един глас.

Както означи Железняк, на срещата е участвала и самата Ирина Венедиктова.

" Уволнението се състоя с разискване. Както и в комисията, нямаше гръмки изказвания или обвинявания ", разяснява Железняк.

Въпросът за назначение на заместител на Венедиктова не е бил подложен за разискване.

Ирина Венедиктова заемаше поста от 17 март 2020 година, като преди този момент оглавяваше парламентарната комисия по правна политика като народен представител от " Слуга на народа " и беше шеф на Държавното бюро за следствие (2019-2020 г.).

За уволнението й заяви и Би Би Си, като се базира на ръководителя на фракцията " Слуга на народа " в Радата Давид Арахамия.

" Искам да припомня на всички, че Ирина е в нашия тим от първите дни. Ето за какво ви апелирам да не се ръководите от клюки, които се популяризират заради текучество на личния състав в изпълнителната власт. Ирина Венедиктова остава в екипа. Нейният опит ще послужи на страната в новата позиция, която се нуждае от подсилване с професионални мениджъри и адвокати. Очакваме вести за кадровите назначения на дипломатическия фронт и й благодарим за работата ", написа Арахамия в телеграм канала си. 

Украинският президент Володимир Зеленски се разгласи за отстраняването на Венедиктова на 17 юли. Той изясни, че това решение се дължи на огромния брой случаи на колаборационизъм измежду чиновниците на СБУ и прокуратурата в окупираните територии на Украйна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР