Върховната касационна прокуратура сезира КПКОНПИ, след като започна проверка на

Върховната касационна прокуратура сезира КПКОНПИ, след като започна проверка на ...

КПКОНПИ се захваща с бившия зам.-министър Манолев и къщата му.


Върховната касационна прокуратура сезира КПКОНПИ, след като започна проверка на бившия вече зам.-министър на икономиката Александър Манолев, съобщиха от държавното обвинение. Той вчера подаде оставка след медийни публикации, че има луксозна къща в Сандански, строена с европари.

Върховната касационна прокуратура е установила, че през 2011 г. Манолев е предоставил на ЕТ„Агротрейд – Ана Димитрова“ собствената си земеделска земя – 9,7 дка лозе. През 2013 г. той учредил в полза на едноличния търговец право на строеж на къща за гости, басейн и ограда в собствения си поземлен имот.
Александър Манолев подаде оставка като зам.-министър на икономиката Оставката му е приета от премиера Бойко Борисов
На 6 октомври 2014 г. ЕТ„Агротрейд – Ана Димитрова“ станал бенифициент на безвъзмездна помощ в размер на 391 160 лв. по проект „Изграждане на жилищна сграда за гости в м.“Чинар куши“ гр. Сандански“.
Снимка: btvnovinite.bg
Година по-късно Александър Манолев в качеството си на управител на „Ес Ди Ес Про“ ЕООД предоставил 700 000 лв. заем на едноличния търговец. В същото време, при проверка на място на инвестицията по проекта за къща за гости той се представил като упълномощено лице на бенефициента.
Имот на прицел: Строена ли е с европари вила на зам.-министър Вилата е изградена като къща за гости, финансирана с 400 хиляди лева
От прокуратурата отбелязват, че от юли 2017 г. до април 2019 г. Александър Манолев е бил член на УС на Държавен фонд „Земеделие”. Според нормативните документи за 5 г. след сключване на договора за финансова помощ ползвателят е длъжен да използва активите по предназначение (т.е. за къща за гости, а не, например, за частен дом – б.р.). В противен случай дадените средства може да бъдат поискани обратно с лихва.

Заради всичко това КПКОНПИ ще проверява Александър Манолев за конфликт на интереси.

Пиша "Есе" и ви чакам в съда

С пожелание за успех на ГЕРБ и коалиционните партньори и пълната увереност, че не е направил нищо нередно, Александър Манолев се сбогува с поста си в икономическото министерство с дълга публикация във "Фейсбук".

"Възпитавали са ме да се боря и да не се предавам. Но искам това да е за неща, които съм направил или в които съм се провалил. Да защитавам работата си, решенията си, позициите си. А не да се обясняваш дали някога си познавал някого, дали притежаваш нещо, дали си честен, дали си почтен… Неща, които цял живот съм вярвал, че се показват с действия, а не се обясняват на думи.", пише той.По думите му случващото се е "атака", подготвяна от хора, които обикаляли медиите "с папки". Манолев все пак не дава никакъв отговор за случилото се, като единствено заявява: "Който иска факти и документи – ще му ги предоставя. За останалите – да вярват на каквото и на когото искат. Ловът на вещици придоби плашещи размери".

Така завършва публикацията: "За финал ще използвам терминологията на тези, които писаха за мен – колеги, пиша „есе“ до съда, защото изнесохте много зле скалъпени обвинения и предстои да се видим в заседателната зала".

Източник: btvnovinite.bg