Върховната касационна прокуратура се е самосезирала на 10 февруари във

...
Върховната касационна прокуратура се е самосезирала на 10 февруари във
Коментари Харесай

Прокуратурата за „Магнитски“: Борбата с престъпността не е само наша работа

Върховната касационна прокуратура се е самосезирала на 10 февруари по отношение на актуализирания лист български глобени лица по така наречен американски закон " Магнитски ". 

Припомняме, че на тази дата посолството на Съединени американски щати у нас оповести петима нови българи с наложени наказания от щатското министерство на финансите . Това са някогашният финансов министър от ГЕРБ Румен Овчаров, министърът на енергетиката в държавното управление на Сергей Станишев, както двамата някогашни шефове на АЕЦ " Козлодуй " Иван Генов и Александър Николов, както и обвиненият за шпионаж в интерес на Русия водач на придвижване " Русофили " Николай Малинов.

" Независимо, че според европейското законодателство и трайната процедура на Върховния административен съд наложените от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати наказания са неприложими за Европейския съюз, и макар съществуването на неприключили досъдебни и правосъдни производства за всички лица от листата, Върховна касационна прокуратура (ВКП) се  е самосезирала на 10.02.2023 година От способените органи - ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, Национална агенция за приходите, Агенция по вписванията и други ще се изиска настояща информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни закононарушения. Предстои изпращането на питане посредством Министерство на правораздаването до съответните институции в Съединени американски щати за даване на информацията, въз основа на която са наложени глобите на лицата ", се споделя в позиция на прокуратурата, изпратена до медиите тази заран.

Оттам, че против всички глобени от листата текат следствия и каузи, които се намират на разнообразни стадии. А някои инспекции - да вземем за пример тази против Делян Пеевски, също глобен по " Магнитски " на по-ранен стадий - били прекъснати заради липса на доказателства за осъществени закононарушения.

Самите нови петима глобени до един отхвърлиха главния претекст за попадането им в групата на глобените - подозрения в корупция. 

Актуализираният лист на глобените стана мотив от " Демократична България " още веднъж да изискат оставката на основния прокурор Иван Гешев. " Защото това е оценка на неговите дейности ", изясни Христо Иванов.

" Прокуратурата на Република България е длъжна да подсети, че битката с престъпността, в частност с корупцията, е отговорност на трите управляващи - правосъдната, изпълнителната и законодателната. Вменяването на тази отговорност само и единствено на правосъдната власт демонстрира непознаване на Конституцията, законите на страната и европейските стандарти ", разясняват по този мотив от прокуратурата.

Оттам напомнят, че разкриването на закононарушенията е от компетентността на Министерство на вътрешните работи и службите, които следва да уведомяват прокуратурата за своите разкрития по обещано закононарушение.

" Едва тогава прокуратурата може да осъществя пълномощията си по Конституция и закон, а точно да образува досъдебно произвеждане и да управлява следствието, като упражнява контрол за законосъобразното му осъществяване и при съществуване на задоволително доказателства да притегля към наказателна отговорност лицата, които са направили закононарушения ", гласи позицията.

В умозаключение от прокуратурата " изцяло споделят и се солидаризират " с изразената публична американска позиция и европейски институции за нуждата от неотложни промени в региона на върховенството на правото. 

" Както и до момента, прокуратурата показва своята подготвеност да спомага с целия си експертен и професионален капацитет, който да докара до актуализиране на законодателството на Република България, което да поддържа общите ни дейности с евроатлантическите ни сътрудници по противопоставяне на корупцията, усилване на сигурността и одобряване на върховенството на правото ", приключва позицията на държавното обвиняване. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР