Върховната касационна прокуратура е възложила проверка по случая с фалшифицираните

...
Върховната касационна прокуратура е възложила проверка по случая с фалшифицираните
Коментари Харесай

Прокуратурата възложи проверка по случая с фалшификатите от изложбата в галерия "Структура"

Върховната касационна прокуратура е упълномощила инспекция по случая с фалшифицираните творби на изкуството, които бяха включени в изложбата " Модернизъм и авангард. Българската вероятност " в изложба " Структура ". Тя е сезирана с тъжба от Николай Неделчев за осъществена машинация с творби на изкуството. Според жалбата колекционерът е бил подведен, че рисунките, които е закупил, са авторски творби на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник. След като те са били изложени в галерията, е открито, че са имитации, заяви пресцентърът на прокуратурата.

За да се открият самоличността на фалшификатора и осъществените закононарушения, Въховната касационна прокуратура е упълномощила на Генерална дирекция " Национална полиция " (ГДНП) да се снемат пояснения от Неделчев, от лицата, с които е контактувал, в това число и от антикваря, от който е закупил творбите. Колекционерът ще бъде поканен да съобщи на ГДНП творбите, за които е подал сигнал. Възложено е и правене на експертна информация от Министерството на културата, която би трябвало да отсъди дали рисунките са оригинали, или имитации. За осъществяване на процедурата е очакван период от един месец.

В прессъобщението прокуратурата припомня, че при започване на 2019 година след промени в Наказателния кодекс е планувана е наказателна отговорност и за лицата, които дават погрешни изводи за достоверността на творбите на изкуството. А дейностите на фалшификаторите и на лицата, които ги оферират за продажба или пускат в послание като достоверни са инкриминирани.

Междувременно на 20 юни изложба " Структура " закри изложбата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР