Върховната административна прокуратура възложи на министрите на енергетиката и на

...
Върховната административна прокуратура възложи на министрите на енергетиката и на
Коментари Харесай

ВАП изпрати Ревизоро и Петкова да проверяват рудници и мини

Върховната административна прокуратура разпореди на министрите на енергетиката и на околната и среда и водите инспекция за спазването на правните правила по запазване на околната среда в минната промишленост. Разпореждането е след самосезиране на основния прокурор Иван Гешев поради информация за цианид във водите на реките Юговска и Чепеларска.

Обект на инспекцията би трябвало да са всички лица и обекти в страната /мини, рудници, хвостохранилища /шламохранилища/, насипища /табани/, язовирни стени /бентове и т. н./, длъжни да съблюдават съответните изисквания;

Проверката ще бъде ориентирана и към фактическото спазване на въведените правила, с цел да не се позволява увреждане на съставни елементи на околната среда;

Ще се следи и дали има изискуемото съоръжение в лицата и обектите по т.1 съгласно специфичните правни правила и издадените административни актове.

Получените резултати от инспекцията би трябвало да се синтезират, като се отразят направените констатации, разкритите случаи на неспазване на използваните правила, подхванатите дейности за премахване на закононарушенията, последствията от тях и за санкциониране на отговорните лица, като се посочат и случаите на изпращане на данни за осъществени закононарушения на съответните прокуратури и органи на Министерство на вътрешните работи.

Припомняме, в средата на февруари прокуратурата разпореди инспекция и на ДАНС. Главният прокурор Иван Гешев подреди да се ревизира събрани ли са всички неустойки, лихви, компенсации от приватизацията на предприятията в България.

Проверка беше разпоредена и на КЕВР за положението на ВиК мрежата в страната. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР