Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на началника на Дирекция за

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на началника на Дирекция за
Коментари Харесай

Главният архитект заповяда премахване на незаконни строежи във вилата на Божков

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на началника на Дирекция за народен строителен надзор инспекции за правда на градеж „ Вила „ Аглика “ в Природен парк „ Витоша “.

След правене на отчета от инспекцията и след вземане предвид на законовата подготвеност във връзка с откритите нарушавания на съответната категория градежи, ВАП сезира кмета на Столична община за надзор по отношение на съблюдаване на всички условия на Закона за устройство на територията (ЗУТ) и използваните подзаконови нормативни актове.

В резултат на осъществените инспекции на място и по документи от страна на Дирекция „ Общински строителен надзор “ - Направление „ Архитектура и градоустройство “ - Столична община, са издадени три констативни акта за противозаконни градежи, както следва: „ Двуетажна офисна постройка, с гараж, хранилища и два навеса “, „ Едноетажна постройка с прилежаща тераса и непълен полуподземен гараж - оранжерия “ и „ Едноетажен склад “.

Сградите са издигнати без утвърдени капиталови планове и без позволение за градеж, както в противоречие с предвижданията на Плана за ръководство на Природен парк „ Витоша “ и профилирания обстоен организационен проект, по този начин и в нарушаване на предвижданията на Плана за ръководство на Природен парк „ Витоша “ без отстъпено право на градеж по реда на Закона за горите.

Въз основа на тези констатации от основния проектант на Столична община Здравко Здравков са издадени три заповед и за унищожаване на противозаконните градежи на съображение чл.225а от Закон за устройство на територията, адресирани до комерсиалното сдружение, което е възложител на градежите, а понастоящем - техен собственик и ползвател.

Определен е 14-дневен период за доброволното осъществяване на заповед ите от влизането им в действие. Преди осъществяването на строително-монтажните работи по премахването на градежите, същото комерсиално сдружение, е длъжно на съображение чл.156б, алинея 1 от Закон за устройство на територията да внесе  в регион „ Витоша “ проект за ръководство за строителните боклуци и проект за сигурност и здраве за съблюдаване на нормативните условия за съответната дейност  и нормите за сигурност.

При неспазването на този период, се минава към наложително унищожаване на противозаконните градежи по реда на чл.225, ал.3 от Закон за устройство на територията.

В осъществяване на акта на ВАП, не престават инспекциите от ДНСК и Столична община по отношение на противозаконни градежи в частни резиденции и други парцели в Природен парк „ Витоша “ от страната на хижа „ Алеко “.

Докладите от инспекциите, с всички констатации и подхванати дейности при положение на установени нарушавания, следва да бъдат показани на ВАП в най-кратък период.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР