Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) възложи на министъра на туризма Николина
Коментари Харесай

ВАП натовари Ангелкова да провери всички плажове по Черноморието

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на министъра на туризма Николина Ангелкова да извърши инспекция за това дали по Черноморското крайбрежие се съблюдава Законът за устройството.

Целта на инспекцията е да се подсигурява спокойното прилагане на морските плажове през целия летен сезон.

При реализирането на инспекцията Ангелкова би трябвало да инспектира осъществяването на специфични законови условия като обезпечаването на свободния достъп до морските плажове, без определянето на такси за това.

Ангелкова би трябвало да ревизира и дали за свободното разполагане на плажни такъми от страна на посетителите е обезпечена не по-малко от 50% от дейната плажна повърхност.
От ВАП изясняват, че по силата на закона тази повърхност би трябвало да е равностойна като достъп до морето със зоните, на които концесионерът е разположил платените плажни такъми. Свободната за туристи повърхност би трябвало и да е обозначена на морския плаж и на указателни табели.

В хода на инспекцията министърът на туризма следва да ревизира и законосъобразността на поставените преместваеми обекти, оборудванията за реализиране на наложителните действия на морския плаж и за спортно-развлекателна активност и заведенията за бързо обслужване и други.

Според закона са наложителни дейностите по обезпечаване на водното избавяне, по обезопасяване на прилежащата акватория, здравното и здравното обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж. Обектите и оборудванията за спортно-развлекателна активност и заведения за бързо обслужване по предписание могат да заемат общо до 2% от площта на морския плаж.

Ангелкова би трябвало да се регистрира пред ВАП във двумесечен период.

След това прокуратурата ще показа систематизирана информация за установените нарушавания, както и за подхванатите съответни ограничения и дейности за отстраняването на разкритите случаи на неспазване на закона.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР