Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) възлага на министъра на околната среда
Коментари Харесай

ВАП възложи на МОСВ и БАБХ да проверят съхранението на пестициди

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпорежда на министъра на околната среда и водите (МОСВ) и Българска организация за сигурност на храните (БАБХ) да извършат незабавна инспекция за погрешно съхранявани пестициди на територията на цялата страна.

Във ВАП са получени сигнали от жител и от министъра на околната среда и водите Емил Димитров, съдържащи данни за предпазване на препарати за растителна отбрана с изминал период на валидност по метод, създаващ риск за замърсяване на околната среда, а от там и на човешкото здраве, което обосновава и незабавна реакция от способените органи.

Проверката би трябвало да откри съблюдават ли се условията на Закона за отбрана на растенията, Закона за водите, Закона за здравето и Закона за запазване на околната среда, контролът по които е в пълномощията на Министерство на околната среда и водите и БАБХ.
 Ревизоро разпореди инспекции на складовете с пестициди
Ревизоро разпореди инспекции на складовете с пестициди

Проблемите със залежалите пестициди датирали от 1990 година

Следва да се разпознават местата, за които в сигнала на министъра има данни за предпазване на препарати за растителна отбрана с изминал период , да се извършат инспекции за разкриване на други сходни зони, както и да се открият лицата, погрешно съхранявали /изхвърлили/ съответните препарати.

С оглед пълномощията си, БАБХ следва да назначи проучване на веществата за определяне на техния физикохимичен състав в Централната лаборатория за химични изпитвания и надзор.

Необходимо е да се обясни и какви са неподходящите резултати от замърсяването на околната среда и водите, които би трябвало да бъдат преодолени, и съставлява ли то заплаха за хора, растения и животни.
 350 пъти повишени нитрати, нитрити и амониев азот в канала на Марица
350 пъти повишени нитрати, нитрити и амониев азот в канала на Марица

И да се пусне водата, тя няма да е годна за пиянство и готвене

ВАП следва да бъде известена за резултатите от инспекцията с обстоен отчет в най-кратък период, а при съществуване на данни за осъществено закононарушение - да се дават неотложно и на способените прокуратури и Министерство на вътрешните работи.

Припомняме, че през вчерашния ден екоминистърът Емил Димитров разпореди инспекция на складовете с пестициди.

Проверката идва и откакто в канала на Марица бяха регистрирани над 350 пъти завишение на нитрати, нитрити и амониев азот.

По-рано прокуратурата ангажира Ревизоро, Кунчев и Желязков с чистотата на река Марица.

Припомняме, че преди 2 дни бе обявено за 29 крави, които са измрели незабавно, откакто са пили вода от канал, вливащ се в река Марица край Димитровград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР