Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален ...

Прокуратурата сезира ДНСК за строеж на небостъргач.


Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да извърши незабавна проверка на законността на строежа на небостъргач "I Tower" в центъра на София.

ВАП е образувала преписка въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че изграждането на сградата се извършва при изтекло разрешително за строеж.

ДНСК следва да установи дали строежът се изпълнява въз основа на разрешение, което има правно действие, предаде БНР.

ВАП изиска и от главния архитект на Столичната община материалите по административната преписка по повод издаване на разрешението за строеж.

Резултатите от проверката следва максимално бързо да се представят на ВАП с обобщен доклад, като се отразят направените констатации, предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях и за санкциониране на виновните лица, включително постановени административни актове.

Според проекта 113-мeтpoвaта страда със застроена площ от 66 000 квадратни метра трябва да бъде от най-високите в София.

Направление "Архитектура и градоустройство" на Столичната община не е в компетенцията си да се произнася дали е законен или не строежът на небостъргача "I Tower". По думите на главния архитект Здравко Здравков в града всички строежи имат разрешение, а незаконните се премахват.
По публикацията работи: Веселина Йорданова

Източник: dnes.bg