Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

ВАП възложи проверка за застрояването на Синеморец |

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на околната среда и водите и началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да назначат инспекция на строителните работи в местността „ Поляните “ в с. Синеморец, чиито граници попадат в естествен парк „ Странджа “.

Става дума за строеж върху зелена поляна, малко над плажа Бутамята при скалистата околност Корабите.

Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, в която се загатва, че РИОСВ-Бургас в прорез със закона продължава да издава десетки частни позволения за застрояване на община Царево, попадащи в Природен парк „ Странджа “, местността „ Поляните “ в с. Синеморец. В медийната информация, се твърди още, че за утвърдените подробни устройствени проекти (ПУП), издадени по реда на член 110 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), за интервала 2017 година до юни 2020 година е планувано да бъдат издигнати 32 обекта.

Екоминистерството и ДНСК би трябвало да открият осъществени ли са и не престават ли да се реализират строителни действия в съответните поземлени парцели в землището на местността „ Поляните “ и подхождат ли на издадените строителни бумаги. Попадат ли поземлените парцели в обсега на Природен парк „ Странджа “ и дали е спазена възбраната по член 31, т.9 от Закона за предпазените територии за действия и строителство.

Трябва да се откри още дали са издадени нужните актове по Закона за биологичното многообразие (ЗБР) и Закон за устройство на територията. Следва да се посочи дали са съобразени условията за координиране на проекта, програмата, плана или капиталовото предложение, осъществена ли е оценка за степента на влияние върху естествените местообитания и местообитанията на типовете, предмет на запазване в предпазената зона по условията на Закон за биологичното разнообразие и Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазените зони. На изясняване подлежат и всички останали условия за правда на строителството.

По време на инспекцията би трябвало да стане ясно дали е осъществена преценка за евентуалната степен на негативно влияние върху предпазените зони. Необходимо е да се обясни и спазването на съответните правила на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

ВАП чака отчет за събраните данни в къс период.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР