Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията
Коментари Харесай

Гешев погна и бензинджиите заради цените

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която да реши дали да образува произвеждане с предмет – по какъв начин се образуват цените на течните горива при продажбата им на бензиностанциите на територията на страната.

Преписката във ВАП е формирана по отношение на установеното доста понижение на цената на суровия нефт в международен мащаб /с 47,4%/ съгласно данните на Агенция „ Митници “ и спадането на цените на течните горива в страната с едвам към 11%.

На ВАП е известно, че точната големина на цената, за която се продават/закупуват въпросните горива, не предстои на административно контролиране. Независимо от това, същината на данните е такава, че би трябвало да се изключат всевъзможни подозрения по отношение на съществуване на така наречен „ съгласувани практики “ на лицата, които преди всичко оферират на пазара такива артикули /от рода на огромни вериги бензиностанции с обекти в цялата страна и др./ в несъгласие с условията на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност.

По силата на чл.101, т.1, б.„ а “ Договор за създаване на Европейската общност се не разрешават като несъвместими с вътрешния пазар всички съглашения сред предприятия, решения на сдружения на предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат  търговията сред държавите-членки и които имат за своя цел или резултат предотвратяването, ограничението или нарушаването на конкуренцията в границите на вътрешния пазар, и в частност такива, които директно или индиректно дефинират покупни или продажни цени или други условия на търговията.

Идентична е регламентацията в националното право - чл.15, ал.1, т.1 Закон за защита на конкуренцията, като избрани правила се съдържат и в други разпореждания - да речем, чл.21, т.1 от закона.

Правомощията за надзор, налагане на наказания и постановяване на преустановяване на нарушавания са предоставени на Комисия за защита на конкуренцията - чл.70 - чл.77, чл.100 и сл. Закон за защита на конкуренцията и други

За взетите решения и подхванатите ограничения, ВАП изисква от Комисия за защита на конкуренцията своевременна информация.    
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР