Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Комисията за защита на

...
Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска от Комисията за защита на
Коментари Харесай

Прокуратурата поиска проверка защо у нас горивата са поевтинели само с 11%

Върховната административна прокуратура (ВАП) изиска от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да ревизира за какво при спад на цената на суровия нефт с над 47 на 100 в международен мащаб у нас течните горива са поевтинели единствено с 11 на 100, оповестиха в понеделник от прокуратурата.

Антимонополната комисия е сезирана да реши дали да образува произвеждане по отношение на образуването на цените на горивата при продажбата им на бензиностанциите в страната.

Ако Комисия за защита на конкуренцията предприеме такова произвеждане, то ще е следващото в последните няколко години, предизвикани от подозрение за злоупотреби и сговор на пазара на горивата. Всички те обаче, макар повдигнатите от антитръстовата комисия подозрения и даже изказвания за операции, приключваха със мнение, че на пазара няма нищо неправилно.

Преди дни от Българската петролна и газова асоциацията обясниха, че българският пазар на горивата към момента не може да усети големия спад на цените на петрола на международния пазар, тъй като към момента не са изчерпани " скъпите " количества от складовете, а на всичкото от горната страна поради ограниченията против ковид потреблението на дизел и бензин в България се е свило доста.

От ВАП показват, че им е известно, че цените на горивата не подлежат на контролиране, само че желаят Комисия за защита на конкуренцията да изключи всевъзможни подозрение за съществуване на съгласувани практики и картели при образуването на цените в несъгласие с условията на конкуренцията и на свободната самодейност в стопанската активност.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР