Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието

...
Върховната административна прокуратура разпореди проверка на медицинските центрове по Черноморието
Коментари Харесай

Кожодери по морето: Прокуратурата погна високите цени на докторите по морето


Върховната административна прокуратура разпореди инспекция на медицинските центрове по Черноморието след обява на „ Монитор “ за прекомерно високи цени, заяви за медията зам.-главният прокурор и началник на Върховната административна прокуратура Ася Петрова.

ВАП се е самосезирала след обява на „ Монитор “ от 11 юни. „ Лекари дерат с по 50 евро за рецепта на морето “. Проверка сподели, че 40 лева е прегледът за българи, за 10 лева мерят кръвното, а клиники пазят в загадка цените на операциите.

На 13 юни т.г. прокурор Кирил Христов от ВАП е упълномощил на изпълнителния шеф на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ да провежда осъществяването на инспекция в границите на компетентността си. Във ВАП е формирана кореспонденция след самосезирането на заместника на основния прокурор във връзка обявата за нарушавания при даването на здравна помощ в курорта Слънчев бряг. Съобразно напътствията на зам. основния прокурор Ася Петрова е подредено осъществяването на инспекция по реда на надзора за правда. След запознаване с изложеното в обявата във ВАП са решили, че са налице данни за нарушавания на Закона за лечебните заведения, за което се носи административно-наказателна отговорност. На Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ е указано при съществуване на учредения да се подхващат дейности за осъществяване на такава отговорност. В случай че при инспекцията се установяват учредения за сезиране на различен надзорен орган, той да бъде сезиран, а при съществуване на данни за закононарушения от общ темперамент – да се сезира способената прокуратура. На организацията е даден едномесечен период за инспекцията, след което да се изпрати отчет на ВАП с резултатите от нея, както и формираните актове за определяне на административни нарушавания и издадени наказателни постановления. А при нужда от продължение на инспекцията да се уведоми ВАП.

От свои източници „ Монитор “ научи, че на 2 август т.г. във ВАП е получено писмо от основния секретар на Изпълнителна организация „ Медицински контрол “ Христо Начков. Интересното е, че възлагането на инспекцията от прокурор Кирил Христов от ВАП е разчетено като „ питане “ дали организацията има опция да извърши сложна инспекция на лечебните заведения, в това число и извършващите активност в курорта Слънчев бряг. Отговорът е, че в интервала 12 август до 16 август т.г. Изпълнителната организация „ Медицински контрол “ възнамерява да извърши инспекция за спазването на нормите в Закона за лечебните заведения във всичките 55 такива, регистрирани и осъществяващи активност в курорта Слънчев бряг. В писмото се споделя, че организацията не разполага с „ административен потенциал “ да обхване всички лечебни заведения на територията на страната, само че спазването на нормативните условия в Закона за лечебните заведения е включен в обсега на всяка планова или изключителна инспекция, която ще се реализира и в бъдеще. В края на писмото от медицинския контрол се оплакват, че срещат компликации при осъществяването на инспекции в курортните комплекси по време на дейния туристически сезон и оферират тази инспекция да бъде взаимна или при опция да им бъде оказано подпомагане. Не прецизират от кого, само че очевидно визират полицията по разпореждане на прокуратурата.

От ВАП прецизираха, че инспекцията продължава.

Междувременно стана ясно, че прекомерно високите цени за медицинските услуги по морето не престават. Те са най-много в огромните курортни комплекси. Пациент да вземем за пример е платил 530 лева - при доктор в хотел за обзор и инфектиране на ухото след плуване в басейн в Златни пясъци. Манипулацията е разказана в бележката като „ промивка на ухото “. От фактурата, която е издадена, откакто е поискана от пациента, излиза наяве, че прегледът при доктор през нощта коства 170 лева, изписването на рецепта е 40 лв., самата промивка на ухо, разказана като 2 по 75 лв., е 150 лв., премахване на незалепени непознати тела от слуховия канал или тъпанчевата мембрана е 100 лв., апликация на лекарствено средство в ушния канал е 20 лв., а консумативите са изчислени на стойност 50 лв..

От ИАМН пък обясниха, че в организацията са постъпили сигнали на жители за повишени цени в лечебни заведения по Черноморието.

Чужденците със здравна карта имат безвъзмездни услуги

Летовниците от Европа идват или с туроператор, където здравната застраховка е наложителна, или пък с Европейска здравна карта, която покрива много болести. За немските летовници да вземем за пример въобще не е проблем, че ще се наложи да се извика доктор в хотела, в който са отседнали. След прегледа им се издава фактура, която те заплащат сега, само че незабавно си получават парите от застрахователя.

Нито един медицински център или поликлиника край морето не работи със здравната каса, настояват от РЗОК – Добрич. Всички медицински услуги са частни и се заплащат кеш. Това значи, че и здравно обезпечените българи са длъжни да се бръкнат в джоба и да си платят здравната помощ, в случай че имат потребност от нея по време на почивката си. А цените са от два до пет пъти по-високи, настояват към този момент ужилени летовници.

Ако нямат направление от персоналния доктор, българските туристи заплащат без възвръщаемост.

Една част от съветските туристи идват без здравни застраховки и също като българите са длъжни да платят кеш.

Аптекарки вършат превръзки без пари

Заради скъпите лекарски услуги от време на време туристите са принудени да се избавят на правилото „ неволята учи “. За да не стигнат до лекарска помощ, потърпевшите търсят помощ от аптекарите. Казват какви са им признаците и фармацевтите продават точните медикаменти. Преди няколко дни екскурзиант си изгорил ръката в Кранево и отишъл в близката аптека. Там освен че получил чудесно мазило, само че и фармацевтката му направила превръзка.

В затворените комплекси има щатен доктор, който е с работно време денем, само че постоянно е разполагаем и нощем, тъй като спи в комплекса. За лекарските му услуги никой нищо не заплаща - нито български туристи, нито непознатите. Собствениците на комплексите не разкриват за какво е по този начин, само че евентуално лекарските услуги са включени в туристическия пакет.

Пияните си заплащат всичко кеш

Единствените, за които няма благосклонност на никое място в курортите, са пияните туристи. Един пийнал екскурзиант си заплаща кеш всичко, тъй като нито един осигурител не покрива риск пиене. Ако доктор е извикан за прекалил с алкохола посетител, той поема всички разноски – обзор, който коства 80 лева, превоз, вливане и така нататък – всичко това може да му коства и 300 лева, само че си е за негова сметка.

Най-често туристите се разболяват от стомашно-чревни инфекции. Причина за това евентуално е морската вода.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР