Върховната административна прокуратура откри нарушения в редица общини, касаещи застрояване

...
Върховната административна прокуратура откри нарушения в редица общини, касаещи застрояване
Коментари Харесай

Масови нарушения на общините при застрояване на паркове и градинки откри прокуратурата

Върховната административна прокуратура откри нарушавания в редица общини , касаещи застрояване и запазване на озеленените площи, оповестиха от държавното обвиняване.
Разкрити са случаи, в които от локалните органи на власт се позволява в публичните паркове и градини да се разполагат кафенета, сладкарници и други покрити обекти, което е в несъгласие със Закона за устройство на територията .
Установени са и разпореждания, с които се дава опция кметове на общини да овластяват други лица да издават наказателни постановления, посредством които се постановат наказания за нарушавания.
Нарушения са установени и по повод позволената повърхност на преместваемите обекти , които могат да се слагат в озеленените площи.
Отрити са и планувани незаконосъобразни благоприятни условия за смяна на предназначението на съществуващите озелени площи.
Има и нарушаване при въвеждане на наказания, които са несъобразени със Закона за придвижване по пътищата при паркиране на пътни транспортни средства в паркове и градини, както и със със Закона за ръководство на отпадъците при замърсяване на озеленените площи.
Не са спазени и възбраните за извеждането на кучета без мотив , а на нападателни кучета - и без намордник, както и за разхождането на кучета на детски площадки и тук-там, обозначени от общините със забранителни знаци и т. н.
Намерени са и разпореждания, с които е очакван режим за потребление на озеленените площи, р азличен от Закона за локалните налози и такси . В закона за да не се злепоставят обществени права се регламентира, че за прилагане на терени - общинска благосъстоятелност се внася такса.
От своя страна, локалните органи на власт изискват възнаграждение на наем и по този начин компрометират ползите на общината , тъй като за дължимостта на наем е нужно подписване на контракт, а за събиране на таксата - не.
Към сегашния миг, по отношение на формираните преписки са подадени над 100 митинги до административните съдилища.
Нарушения от типа на посочените и други, с които са въведени разнообразни режими в съпоставяне със законите, са открити в 157 подзаконови актов е
Сред тях са настоящите наредби в общини Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Сливен, Благоевград, Враца, Кюстендил, Кърджали, Перник, Силистра, Търговище, Монтана, Созопол, Поморие, Царево, Трявна, Казанлък, Девин, Ботевград, Троян, Димитровград, Асеновград, Сапарева баня, Тетевен, Драгоман, Доспат, Свиленград, Минерални бани, Оряхово, Горна Оряховица, Симеоновград, Харманли, Доспат, Тополовград и други
Проверката на Върховната административна прокуратура ще продължи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР