Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация в десетки

...
Върховната административна прокуратура е образувала преписка заради дискриминация в десетки
Коментари Харесай

Има ли дискриминация при приема на първокласници?

Върховната административна прокуратура е образувала кореспонденция поради дискриминация в десетки учебни заведения на територията на страната със подозрение за непочтен банкет. Установено е, че педагогичен препоръки са давали преимущество за деца с родители, които са на непрекъснат трудов контракт в областта на образованието и в държавната администрация.

Твърде е рано да се приказва за наказания, тъй като органът, който има пълномощия в тази ситуация, е Комисията за отбрана от дискриминация, която би трябвало да откри фактически ли има дискриминация. Това ще стане ясно на съвещание на следващия ден от 10.30 ч.

Съмненията на Прокуратурата са безапелационни - открити са 143 учебни заведения, където е имало сходни спомагателни критерии за банкет съгласно работата на родителите на децата.

Повечето от тези учебни заведения са общински, научи Българска национална телевизия.

Два месеца след обществено оповестения като най-честен банкет на първолаци в столицата, прокуратурата е на път да извади на ярко порочна процедура. Има ли дискриминация на възпитаници, чиито родители работят в системата на образованието и в държавната администрация? От прокуратурата считат, че приемът в доста учебни заведения е бил изопачен.
Виктор Малинов, прокурор във Върховната административна прокуратура: Тази специалност на тези родители лишава другите деца, чиито родители са с други специалности, да вземат участие наедно в едно класиране.
Как се стига до тук? Тази година за първи път пилотно в София бяха въведени единни критерии за банкет в първи клас. Предимствата като непрекъснат адрес наоколо до учебното заведение, преимущество за деца на самотни родители и за сираци. И наред с тях Столичният общински съвет утвърди и три спомагателни критерии по преценка на педагогическите препоръки на всяко учебно заведение. Но се оказва, че управленията на много учебни заведения са решили преимущество да имат деца с родители на държавна работа в образованието и общината.
Виктор Малинов, прокурор във Върховна административна прокуратура: Повече точки за родители на деца, които към датата на подаване на заявката са на непрекъснат трудов контракт в МОН, Столична община или държавната администрация. В друго учебно заведение - дете, на което единствено един от родителите е държавен или общински чиновник в системата на образованието, общинската или държавната администрация. Трети аршин - дете на работещи в областта на образованието.
Критерият за това родителите да работят в системата на образованието установихме в уеб страниците на няколко столични учебни заведения. От тук поражда въпросът за какво педагогическите препоръки са позволили този аршин, за който има основателни подозрения, че е дискриминационен.

Още не е ясно какъв брой деца към този момент са признати с преимущество съгласно спомагателните критерии. Утре на обществено съвещание Комисията за отбрана от дискриминация би трябвало да се произнесе дали фактически има дискриминация при приема в първи клас.

Въпросът за какво е позволен този дискриманационен аршин остава, което екипът на „ По света и у нас “ ще запита комисията на следващия ден на оповестеното заседание.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР