Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) разгледа днес въпроса

...
Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) разгледа днес въпроса
Коментари Харесай

Турция отложи решението за статута на храма „Света София“



Върховната административна инстанция в Турция (Държавният съвет) прегледа през днешния ден въпроса за статута на храма-музей „ Света София “ и тъжба за анулация на решението на турския министерски съвет от 1934 година за преобразяване на „ Св. София “ в музей и връщането на статута ѝ на джамия.

Държавният съвет няма да се произнесе обаче през днешния ден, а в границите на 15 дни.

Днес висшият административен съд се е произнесъл по тъжба против решението за преобразяване на " Св. София " в музей. Ако искът бъде почетен, ще бъде върнат статутът на " Св. София " отпреди решението за превръщането ѝ в музей, т.е. постройката ще бъде превърната още веднъж в джамия.

Ако решението за оповестяването на „ Св. София “ за музей бъде анулирано и бъде върнат статутът ѝ на джамия, най-вероятно тя ще бъде отворена за молебствия на 15 юли. По-рано такава информация беше оповестена в някои турски медии след съвещание на централното управление на ръководещата Партия на справедливостта и развиването. На 15 юли ще бъде четвъртата годишнина от опита за боен прелом в Турция през 2016 година

Позовавайки се на свои източници, по-рано вестник „ Хюррийет”, заяви, че на съвещание на управлението на ръководещата партия президентът Реджеп Тайип Ердоган е декларирал, че туристите ще могат да посещават гратис „ Света София”, в случай че тя стане джамия, по сходство на така наречен „ Синя джамия “ (Джамията на султан Ахмед I на площад „ Султанахмет “ в Истанбул).

Евентуалното преобразяване на музея в джамия обаче слага голям брой теологични и на практика въпроси за статута на скъпите византийски мозайки с изображения на императори и техните фамилии и религиозни сюжети.

За финален път на 29 май т. година в „ Света София” бе прочетена сура от Корана по време на церемониите във връзка годишнината от завладяването на Константинопол от османците. Това провокира замяна на реплики сред външните ведомства на Гърция и Турция. И по-рано фрагменти от свещената книга на мюсюлманите са били четени в „ Св. София “ при разнообразни случаи.

Американският държавен секретар Майк Помпейо през вчерашния ден прикани Турция да резервира статута на „ Св. София “ като музей. Тази позиция беше изразена от Държавния департамент и на 10 юни. От своя страна представителят на турското външно министерство Хами Аксой отговори на американския първи посланик, че „ никой няма право да се изрича за нашите суверенни права с сигнален звук “.

По-рано Руската православна черква (РПЦ) също изрази неодобрението за концепцията за смяна на статута на историческата забележителност. „ Всякакви опити за смяна на статута на храма „ Св. София “, който понастоящем е музей, ще доведат до изменение и нарушаване на нежния междуконфесионален и междурелигиозен баланс, който се е основал “, се споделя в мнението на РПЦ.

В понеделник Вселенският патриарх Вартоломей изрази мнение, че вероятно преобразяване на „ Св. София “ в джамия крие риск християните да се настроят против мюсюлманите. Той настоя за опазване на нейния „ световен темперамент „ и акцентира, че сега е належащо единение на хората.

Арменският православен патриарх в Турция Шахак Машалян през предишния месец издигна концепцията „ Св. София “ да бъде общо място за молебствия на вярващи от всички изповедания. Той беше безапелационен, че „ не можем да си позволим нови конфликти сред кръста и полумесеца. Спасението на света лежи в техния съюз. “ По-рано той разяснява, че е по-подходящо храмът да бъде място за молитва на вярващите, „ които стоешком на колене се молят в смиреност на Бога, в сравнение с любопитни туристи, които се снимат тук или там. “

В настоящия си тип църквата „ Св. София “ е издигната на мястото на два по-стари храма през VI в. по заповед на византийския император Юстиниан. В продължение на 600 години (до 1311 г.) това е била най-високото здание в света. „ Св. София “ е седалище на Вселенския патриарх и християнски храм в продължение на 936 години, а след завладяването на Константинопол през 1453 година е превърната в джамия. Тогава намиращите се в нея византийски мозайки са били замазани с гипсова примес, което ги е избавило от заличаване. Като джамия храмът е служил 481 години. „ Св. София “ е затворена за мюсюлмански богослужения през 1931 година, а на 24 ноември 1934 година турският министерски съвет взема решение за превръщането ѝ в музей и тя стартира да действа в това си качество от 1935 година насам.

От 1985 година „ Св. София “ е под отбраната на ЮНЕСКО като част от международното културно и естествено завещание.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР