Върховна касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия проверка по сигналите

...
Върховна касационна прокуратура възложи на Антикорупционната комисия проверка по сигналите
Коментари Харесай

Проверяват покупката на жилища от Ангелкова и Жаблянов

Върховна касационна прокуратура разпореди на Антикорупционната комисия инспекция по сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и изявления в медиите за вила на народния представител Валери Жаблянов без явен генезис на средствата за построяването й, оповестиха от държавното обвиняване, представени от Фрогнюз.

``
реклама

Сигналът е постъпил във ВКП на 8 април от група народни представители от НФСБ в ПГ “Обединени патриоти “ след медийните изявления за добитите от Ангелкова недвижими парцели, както и обява в столичен вестник със заглавие: “Депутатът Валери Жаблянов построил вила в „ Симеоново “ със заем, само че не е заявил заем “.

На съображение член 145 алинея 1 т. 3 от Закона за правосъдната власт, член 82 и член 83, т.8 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, инспекцията е предоставена на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е способен орган да прави инспекции против народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията да осъществяването на следните дейности:

- условие на информация по отношение на притежаваните от проверяваните лица недвижими парцели, по отношение на историята по притежатели на всеки от закупените парцели, по отношение на настоящото положение на сдружението - продавач, по отношение на декларирането на парцелите в съответните общински региони, по отношение на заплащането на продажната цена и дължимите налози и такси, както и по отношение на произхода на средствата за покупката.- С предписание на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани цялостни копия от нотариалните каузи за всяка договорка, при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за нотариусите и нотариалната активност. Дадени са също инструкции да се снемат пояснения от всеки покупател, както и от лицата, представляващи сдружението – продавач, в това число и по отношение на предни връзки и познанства сред тях, метод на определяне на контакт и начални договаряния, метод на приемане на информация за оповестения за продажба парцел и неговата цена и осъществени следващи дейности.- От всяко от проверяваните лица ще се изиска единодушие за откриване на банкова загадка, като при липса на такова ще се действа по реда на Закона за кредитните институции.

Извършването на инспекциите се разпорежда и на съображение чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимоотношение сред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и прокуратурата, подписана от основния прокурор Сотир Цацаров и от ръководителя на КПКОНПИ.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР