Върховна касационна прокуратура разпореди от Цветан Цветанов и Цецка Цачева

...
Върховна касационна прокуратура разпореди от Цветан Цветанов и Цецка Цачева
Коментари Харесай

ВКП иска от Цветанов и Цачева съгласие да се разкрият банковите им сметки

Върховна касационна прокуратура разпореди от Цветан Цветанов и Цецка Цачева да се изиска единодушие за откриване на банкова загадка, като при липса на такова ще се действа по реда на Закона за кредитните институции. Проверката във връзка с Цветан Цветанов ще обхване също последващите покупко-продажби, касаещи сменените от него жилища. 

Това оповестиха от ВКП. 

По мотив постъпили в прокуратурата сигнали от Гражданско придвижване БОЕЦ, молба от министъра на правораздаването Цецка Цачева, както и голям брой медийни изявления, през днешния ден – 22.03.2019 година Върховна касационна прокуратура разпореди на КПКОНПИ осъществяване на инспекция поради изказванията в сигналите за осъществени закононарушения, свързани с придобиването на недвижими парцели от лица, заемащи висши обществени длъжности. Проверките касаят народните представители Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министъра на правораздаването Цецка Цачева и заместител – министъра на спорта Ваня Колева. 

На съображение член 145 алинея 1 т. 3 от Закона за правосъдната власт, член 82 и член 83, т.8 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество, инспекцията е предоставена на Дирекция „ Противодействие на корупцията “ при КПКОНПИ, която по силата на този закон е способен орган да прави инспекции против народни представители, членове на Министерски съвет и заместник-министри.

Върховна касационна прокуратура е разпоредила на органите на Комисията да осъществяването на следните дейности: условие на информация по отношение на притежаваните от проверяваните лица недвижими парцели, по отношение на историята по притежатели на всеки от закупените жилища, по отношение на настоящото положение на сдружението - продавач, по отношение на декларирането на парцелите в съответните общински региони, по отношение на заплащането на продажната цена и дължимите налози и такси, както и по отношение на произхода на средствата за покупката. С предписание на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани цялостни копия от нотариалните каузи за всяка договорка, при прецизно съблюдаване на наредбите на Закона за нотариусите и нотариалната активност. Дадени са също инструкции да се снемат пояснения от всеки покупател, както и от лицата, представляващи сдружението – продавач, в това число и по отношение на предни връзки и познанства сред тях, метод на определяне на контакт и начални договаряния, метод на приемане на информация за оповестения за продажба парцел и неговата цена и осъществени следващи дейности. От всяко от проверяваните лица ще се изиска единодушие за откриване на банкова загадка, като при липса на такова ще се действа по реда на Закона за кредитните институции. Проверката във връзка с Цветан Цветанов ще обхване също последващите покупко-продажби, касаещи сменените от него жилища. 

С оглед компетентността на КПКОНПИ във връзка с установяването на спор на ползи, Върховната касационна прокуратура е предложила на комисията да реши основанията за това във връзка с народния представител Цветан Цветанов. Повод за това са медийни изявления по отношение на метода на приемане на промени в Закона за устройство на територията и връзка на тези промени със строителната активност на сдружението – продавач.

Извършването на инспекциите се разпорежда и на съображение чл.8 от Инструкция № 2 от 05.09.2018г. за взаимоотношение сред Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество и Прокуратурата на Република България, подписана от основния прокурор Сотир Цацаров и от ръководителя на КПКОНПИ Пламен Георгиев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР