Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев

...
Върховна касационна прокуратура е сезирана с жалба от Николай Неделчев
Коментари Харесай

Мъж си купи картини от галерия, оказаха се фалшиви

Върховна касационна прокуратура е сезирана с тъжба от Николай Неделчев за осъществена машинация с творби на изкуството. Неделчев е закупил рисунки, за които е бил въведен в подвеждане, че са авторски творби на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в изложба " Структура " в гр. София, само че е открито, че съставляват имитации.

Върховна касационна прокуратура разпореди осъществяване на инспекция на Министерство на вътрешните работи с оглед съдържащите се данни за осъществено закононарушение срещу собствеността, написа trafficnews.bg.

В началото на 2019 година законодателят инкриминира дейностите на фалшификаторите на творбите на живописта, скулптурата, графиката или археологически предмети или обекти, както и дейностите на лицата, в това число и търговците, които ги оферират за продажба или пускат в послание като достоверни.

Предвидена е наказателна отговорност и за лицата, които дават погрешни изводи за достоверността на творбите на изкуството.

За определяне на самоличността на фалшификатора и за откриване на осъществените закононарушения, ВКП е упълномощила на ГДНП осъществяване на съответни дейности за снемане на пояснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, в това число и от които е закупил творбите.

Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да съобщи на ГДНП творбите на живописта, за които е алармирал. Възложено е и правене на експертна информация от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали показаните за проучване творби на изкуството съставляват оригинали или са имитации.

Определен е едномесечен период за осъществяване на инспекцията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР