Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален
Коментари Харесай

Започват масирани проверки по строителните обекти у нас

 Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) и изпълнителния шеф на Изпълнителна организация " Главна ревизия по труда “ да извършат инспекция дали на строителните обекти в страната се съблюдават нормативните условия и отговорности за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд на служащите по градежите, оповестиха от прокуратурата.

Във ВАП е формирана кореспонденция въз основа на редица публикации в медиите, в които се цитират данни за настъпили произшествия с служащи при осъществени строителни работи в интервала май-ноември 2020 година Във връзка с конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за спазването на законността в отбрана на държавния и цивилен интерес, както и за предотвратяването на сходни произшествия, ВАП сезира контролните органи.

По време на инспекциите следва да стане ясно дали на строителните обекти се съблюдават изискванията, представени в Закона за здравословни и безвредни условия на труд (ЗЗБУТ).

Резултатите от инспекцията следва да бъдат систематизирани в отчет, в който да участва информация за направените констатации, подхванатите ограничения и дейностите за премахване на закононарушенията и последствията от тях, както и дали са глобени извършители. Ако по време на инспекциите се открият данни за нарушавания от компетентността на други контролни органи или закононарушения от компетентността на съответна прокуратура, следва и те да се уведомят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР