Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален
Коментари Харесай

ВАП иска незабавна проверка на строежа на небостъргача „I Tower“ в София

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) да извърши незабавна инспекция на законността на градежа на небостъргач „ I Tower ” в центъра на град София. ВАП е образувала кореспонденция въз основа на информация в медиите, в която се твърди, че построяването на постройката се прави при изтекло позволение за градеж, оповестиха от прокуратурата.

Законодателят е определил категориите градежи според от характерностите, значимостта, сложността и рисковете при употреба. Съгласно член 137, ал.1, т.3, б. „ в “ от Закона за устройство на територията /ЗУТ/- трета категория са жилищни и смесени здания с високо застрояване; здания и уреди за публично обслужване с разгърната застроена повърхност над 5000 кв. м. или с потенциал от 200 до 1000 места за гости. В член 137, ал.1, т.2, б. „ д “ от Закон за устройство на територията се показва, че второкласен са здания и уреди за публично обслужване с потенциал над 1000 места за гости.

Проверката е от компетентността ѝ и ДНСК следва да откри дали градежът се извършва въз основа на позволение за градеж, което има правно деяние.

ВАП изиска и от Главния проектант на Столична община материалите по административната кореспонденция във връзка издаване на разрешението за градеж.

Резултатите от инспекцията следва оптимално бързо да се показват на ВАП с систематизиран отчет, като се отразят направените констатации, подхванатите съответни ограничения и дейности за премахване на закононарушенията и последствията от тях и за санкциониране на отговорните лица, включително постановени административни актове.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР