Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор
Коментари Харесай

Прокуратурата иска здравното министерство да провери има ли недостиг на лекарства

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на опазването на здравето, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация за медикаментите (ИАЛ) и шефа на Националната организация по приходите (НАП) да провеждат и осъществят инспекции за съществуването на дефицит на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.
Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен дефицит на избрани медикаменти.
 Искри сред Лекарския съюз и фармацевтите поради снабдеността с медикаменти Искри сред Лекарския съюз и фармацевтите поради снабдеността с медикаменти
Твърденията на управлението на Българския фармацевтичен съюз (БФС), че дефицитът на медикаменти се дължи на обстоятелството, че лекари изписват година..
Възложените инспекции следва да открият има ли дефицит на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и в случай че отговорът е позитивен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на позволение за приложимост, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени артикули и дейни субстанции, на медиаторите в региона на лекарствените артикули, на аптеките и дрогериите, след което да се подхващат съответни ограничения.
Следва да се откри и налице ли е засилен експорт в чужбина на жизненоважни за системата лекарства. Ако подобен е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни ограничения, с оглед минимализиране, респективно компенсиране дефицита на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната.
От здравното министерство във ВАП са получени данни за сдружения, притежатели на позволения за търговия на едро с лекарствени артикули, които е допустимо да реализират сходни дейности. Съдействие за задачите на инспекцията по тази линия за идентифицирането на сдруженията следва да бъде обезпечено от Национална агенция за приходите.
Доклад с систематизирана информация от инспекциите би трябвало да бъде изпратен във ВАП в най-кратък период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР