Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на здравеопазването, изпълнителния директор
Коментари Харесай

ВАП разпореди проверка по казуса с липсващи лекарства в страната

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на опазването на здравето, изпълнителния шеф на Изпълнителната организация за медикаментите (ИАЛ) и шефа на Националната организация по приходите (НАП) да провеждат и осъществят инспекции за съществуването на дефицит на медикаментите в болничните заведения и аптеките в страната.

Във ВАП е формирана кореспонденция по информация в медиите, в която се твърди, че в аптеките има сериозен дефицит на избрани медикаменти.

Възложените инспекции следва да открият има ли дефицит на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната и в случай че отговорът е позитивен - дали последният се дължи на задържането им от притежателите на позволение за приложимост, на производителите, вносителите, търговците на едро с лекарствени артикули и дейни субстанции, на медиаторите в региона на лекарствените артикули, на аптеките и дрогериите, след което да се подхващат съответни ограничения. Следва да се откри, също по този начин, налице ли е засилен експорт в чужбина на жизненоважни за системата лекарства. Ако подобен е налице, Министерство на здравеопазването (МЗ) да предприеме незабавни ограничения, с оглед минимализиране, респективно компенсиране дефицита на лекарства в болничните заведения и аптеките в страната.

От Министерство на здравеопазването във ВАП са получени данни за сдружения, притежатели на позволения за търговия на едро с лекарствени артикули, които е допустимо да реализират сходни дейности. Съдействие за задачите на инспекцията по тази линия за идентифицирането на сдруженията следва да бъде обезпечено от Национална агенция за приходите.

Доклад с систематизирана информация от инспекциите би трябвало да бъде изпратен във ВАП в най-кратък период.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР