Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта, информационните технологии
Коментари Харесай

Прокуратурата сезира кмета на София за разрушаване на вагонния завод зад Централна гара

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на превоза, осведомителните технологии и известия (МТИТС) за финансово-икономическото състояние на „ БДЖ-Трансимпекс “ АД и кмета на София за положението на Локомотивно-вагонния цех в столицата, по-известен като ЖП – завода зад Централна гара.

Образувана е кореспонденция след самосезиране въз основа на информация в медиите за разрушение на вагонния цех зад Централна гара, обвързвана и с „ БДЖ-Трансимпекс “ АД. Според показаните данни капиталът на сдружението се разпределя сред „ БДЖ” АД – 35% и „ Трансимпекс” ЕАД – 65 %. Държавата взе участие със застроен терен с повърхност 49 217 кв.м. и 33 здания с обща застроена повърхност от 28 616 кв.м., както и машини, съоръжение, транспортни, средства, икономически инвентар и програмни артикули, оповестяват от прокуратурата.

В осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността и в отбрана на държавния и публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.1 и т.3 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ), ВАП разпорежда на МТИТС инспекция по отношение на осъществяване на задължението за показване на тримесечните и годишните доклади, сходство на докладите на условията на чл.23 от Правилника за реда за практикуване правата на страната в комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала (Правилника, отменен Дъждовни води бр. 40 от 5.05.2020 година, в действие от 5.05.2020 г.)- да съдържат писмен доклад за финансовото и икономическото положение на сдружението, за съществуващите проблеми и ограничения за тяхното решение. В обсега на инспекцията се включва и условие на информация, касаеща съответни ограничения, подхванати по сведенията от докладите – формулиране на инструкции и надзор за осъществяването им, сезиране на други способени административни органи по поставените въпроси, подпомагане по правни или в действителност въпроси и така нататък

Изискани са и сведения за осъществяването на задължението от представителите на страната в органите на ръководство и надзор в сдружението да изготвят бизнес стратегия на сдружението, избрана за целия период на контракта за ръководство и поотделно за всяка година в сходство със тактиката за развиване на сдружението, която да съдържа съответни стопански индикатори, чието осъществяване органите на ръководство, надлежно надзорният съвет, следва да обезпечат, като доходност, продуктивност, размер на продажбите, облага или понижаване на загуба, нови пазари, потребление на оборудванията, поддържане на избран брой работни места, финансови отговорности, вложения и други, както и информация за асимилиране на гаранцията от представителите на страната в органите на ръководство и надзор в сдружението според чл.27, ал.2 от Правилника, при съществуване на изискванията за това.

На съображение чл.145, ал.1, т.1 от Закон за съдебната власт, ВАП изисква от кмета на София да даде информация какви дейности, съгласно условията на закона, е подхванала Столична община за запазване на целостта на Локомотивно- вагонния цех в София.

Резултатите от инспекциите следва да бъдат систематизирани в отчети и да се дават на ВАП в най-кратък период.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР