Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова
Коментари Харесай

ВАП сезира и Фандъкова да провери вилата на Божков на Витоша

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София Йорданка Фандъкова да извърши незабавна инспекция на място и по документи на градежа на вила " Аглика " в естествен парк " Витоша ".

На съображение чл.145 от Закона за правосъдната власт ВАП разпорежда на Столична община да упражни контролните си функционалности и да се осъществя административнонаказателна отговорност, планувана в Закона за устройство на територията ( ЗУТ), за градежа на вила " Аглика " при съществуване на съображение за това.

Действията на ВАП са вследствие на отчет от инспекция, направена от Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК), в който се показва, че са осъществени незаконосъобразни преустройства по смисъла на Закон за устройство на територията.
 Прокуратурата разпореди инспекция на витошката резиденция на Божков
Прокуратурата разпореди инспекция на витошката резиденция на Божков

ДНСК би трябвало да откри дали са осъществени ненужни преустройства

По време на инспекцията на съществуващата постройка, както и за новоизградените елементи, не са показани строителни бумаги. Такива не са налични и в архивите на регион " Витоша " - Следствен отдел към окръжна прокуратура и на НАГ - Следствен отдел към окръжна прокуратура. Проверката на място е открила, че има две новоизградени здания, които съставляват градежи от пета и шеста категория, контролът на които е от подготвеност на Столична община.

Столична община следва да ревизира поотделно и сложно строителния развой по вероятно осъществявани преустройства, да организира огледи на място като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, в това число статут на терена, право на благосъстоятелност или на градеж, влезнали в действие кадастрални, общи и подробни устройствени проекти. Трябва да бъде проследен целият капиталов развой, включващ всички съставни елементи и законови условия, сходство на разрешението за градеж, в случай че има такова, с условията на нормативните актове.

Докладът от инспекцията следва да е обстоен и да отрази дали са позволени нарушавания, какви са фактическите констатации и осъществена ли е административна и административнонаказателна отговорност. В случай, че при инспекциите се установяват данни за закононарушения от общ темперамент - да се подхващат и дейности по реда на Наказателно-процесуален кодекс, като за всеки обособен случай се уведомява и ВАП.

Докладът от инспекцията би трябвало да бъде показан на ВАП в най-кратък период.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР