Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши
Коментари Харесай

Вила Аглика: ДНСК открила нарушения, ВАП призова Фандъкова да наложи наказания

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира кмета на София да извърши незабавна инспекция на място и по документи на градежа на вила " Аглика ", намираща се в естествен парк " Витоша ". Спрямо своите пълномощия магистратите разпореждат на Столична община да упражни контролните си функционалности и да осъществя административнонаказателна отговорнос т по Закона за устроиство на територията (ЗУТ) при съображение, оповестиха от прокуратурата.
В края на юни от ВАП разпоредиха на ДНСК инспекция на вила " Аглика " на Витоша. Имотът е на Васил Божков. Вилата е издигната за Тодор Живков. Сега парцелът е запориран.
Какво е разкрила ДНСК?
В отчета на Дирекцията за народен строителен надзор (ДНСК) се показва, че са осъществени незаконосъобразни преустройства по смисъла на Закон за устройство на територията. По време на инспекцията на съществуващата постройка, както и за новоизградените елементи, не са показани строителни бумаги. Такива не са налични и в архивите на регион " Витоша " - Следствен отдел към окръжна прокуратура и на НАГ - Следствен отдел към окръжна прокуратура.
Проверката на място е открила, че има две новоизградени здания, които съставляват градежи от пета и шеста категория, контролът на които е от подготвеност на Столична община, написа Прокуратурата.
Какво изисква от Столична община ВАП?
Столична община следва да ревизира поотделно и сложно строителния развой по вероятно осъществявани преустройства, да организира огледи на място като се изискат и всички относими към гореизложеното данни, в това число статут на терена, право на благосъстоятелност или на градеж, влезнали в действие кадастрални, общи и подробни устройствени проекти.
Трябва да бъде проследен целият капиталов развой, включващ всички съставни елементи и законови условия, сходство на разрешението за градеж, в случай че има такова, с условията на нормативните актове.
Докладът от инспекцията следва да е обстоен и да отрази дали са позволени нарушавания, какви са фактическите констатации и осъществена ли е административна и административнонаказателна отговорност.
В случай, че при инспекциите се установяват данни за закононарушения от общ темперамент - да се подхващат и дейности по реда на Наказателно-процесуален кодекс, като за всеки обособен случай се уведомява и ВАП.
Докладът от инспекцията би трябвало да бъде показан на ВАП в най-кратък период.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР