Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка до председателя на

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала преписка до председателя на
Коментари Харесай

ВАП възложи на КЕВР да прецени дали да сакнцинира Топлофикация-Перник

Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувала кореспонденция до ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) да реши предпоставките за налагане на плануванаъа административнонаказателна отговорност във връзка с „ Топлофикация –Перник “ АД, в осъществяване на предоставена контролно-санкционна власт.

Във връзка с повреда на 07.05.2020 година на шламохранилище на „ Топлофикация - Перник “ АД - сгуроотвал „ 7-ми септември “ и пропуск на вода от дигата, ВАП разпореди инспекция на министъра на енергетиката, министъра на районното развиване и благоустройството, министъра на околната среда и водите и ръководителя на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

Прокуратурата в Перник стартира следствие за скъсаната дига

В хода на инспекцията е установено несъблюдение на индикаторите за качество на топлоснабдяването и неспазване на Общите условия за продажба на топлинна сила за битови потребности от „ Топлофикация - Перник” на консуматори в град Перник.

Показателите за качество са признати от КЕВР, а Общите условия са неразделна част от издадената лицензия на „ Топлофикация - Перник “ АД и също са утвърдени от Комисията с решение, което съставлява общ административен акт.

След инспекция на КЕВР, поради направените констатации, и на съображение на Закона за енергетиката /ЗЕ/, с Констативен протокол са дадени наложителни наставления на „ Топлофикация - Перник “ АД.

ВАП разпореди инспекция на трима министри за повредата в шламохранилището на Топлофикация - Перник

Според член 206 от ЗЕ на енергийно дружество, което наруши разпореждания на този закон, на подзаконови нормативни актове по използването му, контролът за осъществяването на които е предоставен на Комисията, на общи или самостоятелни административни актове на Комисията, правнообвързващи решения на АСРЕ или изискванията на издадената му лицензия, се постанова имуществена глоба от 20 000 до 1 000 000 лева с издаване на наказателно разпореждане от ръководителя на Комисията или от упълномощено от Комисията длъжностно лице.

Сред материалите, получени във ВАП, не се съдържа информация за наложена глоба.

Поради изложеното, в осъществяване на конституционния прерогатив на прокуратурата да следи за съблюдаване на законността в отбрана на държавния и публичния интерес и на съображение чл.145, ал.1, т.5 от Закона за правосъдната власт, ВАП ангажира ръководителя на КЕВР да упражни пълномощията си във връзка с „ Топлофикация - Перник “ АД.

ВАП изиска да бъде навреме известена за взетите решение и осъществените от КЕВР дейности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР