Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и

...
Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и
Коментари Харесай

ВАП възложи проверка за замърсяването на водите на река Марица

Върховна административна прокуратура (ВАП) ангажира министъра на околната среда и водите (МОСВ), изпълнителния шеф на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и основния държавен здравен контрольор да подхващат ограничения за запазване от замърсяване водите на река Марица.
Действията на прокуратурата са подхванати след самосезиране във връзка изявления в електронни медии, в които се съдържат данни за замърсяване водите на река Марица, в региона на гр. Димитровград, в резултат на което на 27.07.2020 год., след водопой, 29 крави намират гибелта си.
С оглед изнесените данни, както и засегнатите публичните връзки, свързани с запазване на околната среда и водите като национално благосъстояние и притежание, жизненоважен запас, нужен за съществуването на животни, растения и хора, са подхванати от ВАП дейности за запазване и възобновяване на околната среда и превъзмогване неподходящите резултати от замърсяването на водата за питейно – битови потребности.
При осъществяване на инспекцията би трябвало да се изяснят източникът и повода за замърсяване водите на р. Марица в региона на гр. Димитровград с отровни субстанции на 27.07.2020 година.
Проверката следва да откри какви ограничения са подхванати във връзка със замърсяването водите на реката, с оглед запазване здравето и живота на хора и животни и недопускане на още един сходен случай, както и какви дейности са подхванати за запазване и възобновяване на околната среда и водите, и превъзмогване неподходящите резултати от замърсяването водата за питейно – битови потребности.
На БАБХ е предоставено да даде отговор за аргументите за гибелта на животните, а под управлението на основния държавен здравен контрольор да се извършат нужните инспекции за гарантиране качеството на водата предопределена за питейно - битови цели.
По същия случай е формирано и досъдебно произвеждане от Районна прокуратура – Димитровград.
Сформиран е екип за изясняване аргументите за гибелта на животните, определяне на извършителя/ите на закононарушението и лицата, съпричастни към осъщественото закононарушение, както и механизма, по който е осъществено действието. По първични данни, евентуална причина за гибелта на животните е неустановено мощно отровно химично вещество – химическа основа, което е провокирало неочакваната гибел на животните. От водата на местопроизшествието са конфискувани проби от чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Хасково.
Извършват се процесуално-следствени дейности под управлението на Районна прокуратура Димитровград в индустриални бази и цехове на предприятия наоколо до региона на местопроизшествието - „ Източна индустриална зона “, за определяне източникът на замърсяването.
Работата по случая продължава.
Междувременно здравните управляващи твърдят, че няма заплаха за хората в Хасковска област, откакто при замърсяване на приток на река Марица се отровиха 29 крави, пили от водата в канал, заяви БНР. Превантивно са затворени са обаче 30 кладенеца на десния бряг на река Марица и десетки обитаеми места в пет общини остават без вода. Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов увери, че се прави всичко допустимо за обезпечаване на вода:
„ Осигуряваме сега вода с водоноски, чакаме пробите, които са взети от реката, към сегашния миг знам, че няма заплаха за живота и здравето на хората на тези обитаеми места, само че проучванията и вземането на проби не престават и сега “.
Една от версиите е, че каналът, от който животните са пили отровната вода, е нечист с фосфорни органични съединения от огромно дружество в региона. Телата на умрелите животни ще бъдат обезвредени с мобилен инсинератор, прецизираха за БНР от Агенцията по храните.
Областният шеф Стефка Здравкова също заяви, че пробите от река Марица сега са в нормата, няма заплаха за хората, няма заплаха и за обитаемоте места по поречието на реката.
От ВиК оповестиха, че техните проби, които са взети от шест места, не са подготвени. 48 са обитаемоте места, в това число Симеоновград и Свиленград, които са без вода,.
От спешния щаб в Хасково изрично отхвърлиха информацията за индустриална повреда, която беше оповестена по-рано от Министерството на здравеопазването. Областният шеф Здравкова отхвърли да показа какви са работните версии за нечистата вода, която е предизвикала гибелта на стадото животни.
Отровените крави са регистрирани, притежателят ще получи обезщетение. Стоян Господинов загуби нощес 29 крави, откакто са пили вода от канал, обвързван с река Марица.
" Този канал идва от " Неохим " -а, заводът е в ремонт, промиват тези съдове и всичкото тука изтича ", разяснява притежателят.
29-те крави са регистрирани, което значи, че притежателят им ще получи обезщетение - прецизираха за " Хоризонт " от Агенцията по храните. Финансовите принадлежности за компенсиране обаче ще бъдат избрани, едвам откакто излязат резултатите от взетите от ветеринарите проби и се обясни повода за гибелта.
Работи се по версията, че водата е нечиста от огромно промишлено дружество. Главният комисар Николай Николов - шеф на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ":
" Какво тъкмо се е случило, ще кажат сътрудниците, които водят досъдебно произвеждане. Имат към този момент събрана доста информация ".
Областният шеф на Хасково Стефка Здравкова след съвещание на Кризисния щаб разгласи, че се стопира водоподаването към пет общини по поречието на река Марица.
" Нямаме други умрели животни надолу по течението на реката. Въпреки всичко, предприехме ограничения по прекъсване на водовземането от басейна на река Марица, с цел да предотвратим възможни вреди ".
Според управляващите няма екологична заплаха за популацията на прилежащите Турция и Гърция и по тази причина не се постанова да бъдат осведомени по линия на външно министерство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР