Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани

...
Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед констатирани
Коментари Харесай

ВАП сезира ВКП с данни за престъпление по служба, свързано с боклука под моста на АМ „Струма“

Върховна административна прокуратура сезира Върховна касационна прокуратура с оглед установени данни за осъществено закононарушение по работа или друго закононарушение, обвързвано с нерегламентирано скупчване на боклуци под моста на автомагистрала „ Струма “ в гр. Дупница. Това оповестиха от Прокуратурата на Република България.

След осъществени инспекции, предоставени на контролните административни органи, в следствие от получените отчети и дейностите на прокуратурата, нарушаванията, свързани с разполагане на боклуци под моста и прилежащата територия, управлявана от Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) бяха прекратени. По случая е формирано и досъдебно произвеждане, наложени са административни санкции, подхванати са насилствени административни ограничения.

Потвърдиха санкцията от 5 000 лева на компанията, чиито боклуци горяха под Автомагистрала "Струма "

По-късно, след постъпили нови материали е осъществена спомагателна и контролна инспекция и e продължена активността по определяне съществуването на нерегламентирано разполагане на боклуци на територията на общината, наоколо до Автомагистрала “Струма”. ВАП попита какви дейности е подхванала и траяла да извършва АПИ и другите способени институции за преустановяваване на нарушаването.

В получен във ВАП отчет от АПИ се сочи, че към моста на автомагистрала “Струма” към момента има неотстранени боклуци, попадащи в общинска територия. Отразено е също по този начин, че те се употребяват от “Феникс-Дупница-ООД”, което сдружение не е премахнало отпадъците, за което има наложени административни санкции.

Трудови инспектори ревизират дупнишката компания "Феникс Дупница "

До кмета на общината е изпратено писмо от Министерство на околната среда и водите за разчистване на терена. В своя отчет, кметът на община Дупница твърди, че за отпадъците носи отговорност единствено сдружението в сходство с член 3, алинея 6 от Закона за запазване на околната среда /ЗООС/ и член 55 от Закона за ръководство на отпадъците /ЗУО/, заради което той е счел, че само дава единодушие за достъп до парцела на 22.05.2020г.

Съобразно член 112 алинея 1 и 2 от ЗУО кметът на общината или оправомощено от него длъжностно лице управлява дейностите, свързани с формиране, събиране, в това число разделното, запазване, превозване, отнасяне на битови и строителни боклуци, дейностите по депониране на индустриални и рискови боклуци на общински и/или районни депа. Задълженията на кмета на общината по ЗУО не са изпълнени напълно или частично и това е траяло подобаващ интервал от време при струпване на отпадъците.

Обстоятелството, че са наложени наказания и са формирани административни производства за лишаване на лиценз на сдружението „ Феникс-Дупница “ ООД, че е предписано на „ Балканфарма-Дупница “ АД да предприеме дейности за разчистване на боклуци, не отстрани отговорността на кмета.

Съобразно систематизираната от отчетите информация, ВАП установи данни за осъществено закононарушение по работа или друго закононарушение, поради което сезира ВКП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР