Върховна административна прокуратура е назначила проверка за смъртта на делфините

...
Върховна административна прокуратура е назначила проверка за смъртта на делфините
Коментари Харесай

Прокуратурата назначи проверка заради мъртвите делфини в Черно море

Върховна административна прокуратура е назначила инспекция за гибелта на делфините в Черно море. Това се случва след няколко следващи летни сезона, в които делфините по крайбрежието измират всеобщо, виновните институции се трансферират отговорността, назначават междуведомствени комисии, с цел да търсят аргументите, само че до момента не стигат до съответни дейности или ефикасни ограничения.

Екологът Атанас Русев заяви преди два дни, че над 30 делфинчета към този момент са изхвърлени от морето това лято. Заради сериозният проблем от няколко години, Русев се зае без значение изследване и проучване на мъртвите делфини благодарение на румънски специалисти, а откритата от тях причина за високата смъртност е бракониерство на калкан.

Днес прокуратурата се самосезира поради медийни изявления за зачестили случаи на всеобща смъртност на делфини по българското Черноморие, декларират от пресцентъра в известие до медиите.

Става дума за голям брой открити мъртви тела на делфини от типовете " моткур ", " афала " и " елементарен делфин ", които са предпазени типове по смисъла на член 38 алинея 1 от Закона за биологичното многообразие.

Целта на инспекцията е да се открият всички случаи на всеобща смъртност на китоподобни на територията на българското Черноморие; аргументите, довели до това; определяне на нарушаванията на законовите разпореждания, гарантиращи отбрана на делфините и другите китоподобни, подхванати дейности по санкциониране на нарушителите и по прекратяване на нарушаванията.

В осъществяване на пълномощието си да реагира при съществуване на данни за осъществени престъпления, прокуратурата е сезирала Министерството на околната среда и водите като орган, задължен да ревизира тези случаи на необикновена всеобща смъртност на китоподобни. От Министерство на околната среда и водите би трябвало да подхваща нужните за това действия
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР