Върховенството на закона ще бъде критерий за достъп на държавите

...
Върховенството на закона ще бъде критерий за достъп на държавите
Коментари Харесай

Париж: Да се орежат европарите на корумпирани държави

Върховенството на закона ще бъде аршин за достъп на страните до полагаемата им се помощ от фонда за възобновяване. Корумпираните може да не получат предстоящите суми от общия оздравителен фонд от 750 милиарда евро, предизвести новият френски министър по европейските въпроси Клеман Бон в изявление за в. " Файненшъл таймс ".

" Не можем да кажем на жителите на Франция, Полша, Унгария или която и да е страна в Европейски Съюз, че около финансовата взаимност в Европа не ни е грижа за нарушаването на съществени правила на демокрацията, свободните медии и човешките права ", споделя той за неделното издание на вестника. Според него би трябвало да има нов мощен европейски механизъм за надзор и строги наказания. Изданието сочи като проблематични страни Полша и Унгария, само че евентуални пострадали са също Чехия, Румъния и България, които провокират зоркост в Брюксел с корупционните си практики.

Какъв да бъде този механизъм, би трябвало да се обясни до края на годината в разговор сред страните членки, Европейската комисия и Европейския парламент. Без него помощният пакет може да остане замразен, в това число тъй като би трябвало да бъде утвърден от националните парламенти, а в някои от тях - Нидерландия, Австрия, Дания и Финландия, да вземем за пример - са изключително настойчиви за контрола кой и по какъв начин в чужбина употребява парите на данъкоплатците им.

Клеман Бон изяснява, че финансовите наказания са " нещо, което би трябвало да въведем дружно с правни и финансови ограничения, които са най-силните принадлежности " против нарушителите на върховенството на закона. " Ако има каквото и да е подозрение за силата, която Европейски Съюз може да приложи в отбрана на главните си полезности,  всеки жител ще се усъмни в изгодата от този план ", споделя той.  " Европа не е единствено пазар, а и културен и политически план ", припомня индивидът, който от 3 години е считан за най-влиятелният президентски консултант по европейските въпроси и включван постоянно в делегациите на Макрон при негови пътувания в страни от Европейски Съюз или на Европейския съвет в Брюксел.

Уважението към върховенството на закона е " екзистенциален впрос " за Европейски Съюз, добавя Бон в изявлението. " Не става дума за Запада против Изтока или, че някой поучава другите страни. Ако имаме механизъм за върховенството на закона, той по принцип би трябвало да не е против съответна страна. Ако едно държавно управление нарушава върховенството на закона, за него би трябвало да има детайли от глобите - финансови и правни. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР