Върхове, по-високи от хималайските, но под земята откриха учени след

...
Върхове, по-високи от хималайските, но под земята откриха учени след
Коментари Харесай

Откриха под земята върхове, по-високи от хималайските

Върхове, по-високи от хималайските, само че подземен откриха учени след второто най-дълбоко земетресение, записано в миналото.

 © БГНЕС
Те са съумели да открият гигантските структури в данните от сеизмичните талази, уловени по време на труса в Боливия през 1994 година Земетресението беше с магнитуд 8.2 по Рихтер и дълбочина 647 км, написа списание Science.

Земната тога е формирана от гъста силикатна канара, която се простира от кората до ядрото, което съставлява 84% от размера на Земята. На 410 благи от повърхността, се намира граница, известна като 660-километровото спиране, която разделя мантията на горно и долно равнище.

Топографията на тази граница е извънредно сложна за разчитане заради нейната компактност, тъй че един от дребното способи това да стане е чрез сеизмичните талази. Вълните се срещат с разнообразни текстури, минерали и структури и се отразяват от тях по метод, сходен на този, какъвто светлинните талази отразяват обекти, осигурявайки на учените сеизмични фотоси.
Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет: Големите трусове разрешават на сеизмичните талази да пътуват през мантията и ядрото, да се отклонят от 660-километровото спиране и да се върнат назад през Земята, с цел да бъдат засечени в земната кора ”.
Чрез данните от земетресението, екипът учени открива в 660-километровата граница " по-голяма топография от Скалистите планини или Апалачите ".
Джесика Ървинг, геофизик в Принстънския университет: Не мога да ви дам тъкмо пресмятане за надморската височина. Но планините на 660-километровата граница могат да бъдат по-високи от Хималаите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР