Въпросните скандални перки по Графа са задължителни, но вероятно са

...
Въпросните скандални перки по Графа са задължителни, но вероятно са
Коментари Харесай

Проектантът на ремонта по Графа - принуден да мълчи за перките

Въпросните скандални перки по " Графа " са наложителни, само че евентуално са измислени от някой катаджия, защото проектант не би поставил сходни ограничители. Това обявиха на конференция от Камарата на архитектите в България. Те обясниха, че перките са наложителни поради сигурността на придвижването.
Законодателният проблем обвързван с сходни решения е този, който разрешава на непрофесионалисти да вземат участие в проектирането при публични поръчки. Пожарникарите към този момент също станаха проектанти. Над 50% от проектирането по публични поръчки се прави от непрофесионалисти, като даже зеленчукопроизводители могат да регистритат проектантски компании и да правят планиране. Това се разрешава по закон, допълват архитектите.
Днес следобяд ще се организира среща сред кмета на столицата Йорданка Фандъкова, представители на Столична община, основният проектант Здравко Здравков и Камарата на архитектите в България за обсъждане на проблемите, свързани с ремонта по " Графа ". На нея ще участва и проектант Иво Панталеев, който е проктант на въпросния злощастен план. Той обаче има възбрана да приказва обществено за ремонта, защото това е уговорка, включена в контракта за планиране. За да приказва по проблема, той би трябвало да получи категорично позволение от възложителя (Столична община). Ако общината позволи на Панталеев да приказва пред медиите, той ще може да изясни за какво са се получили проблемите. Преди това обаче той ще би трябвало да дава пояснения на въпросната среща. Ако архитектът не даде приемливи пояснения пред камарата и пред Столична община кой носи виновността за проблемите, той може да бъде изправен пред дисциплинарната комисия на архитектурната камара, която би трябвало да реши дали да го накаже или не. Ако от там решат, че той е виновен за позволени съществени нарушавания, може да бъде лишен от дееспособност за една година.
„ Улица „ Граф Игнатиев “ не би трябвало да се трансформира в експресно трамвайно трасе с тротоари. Тя е замислена като пешеходна зона и пешеходците би трябвало да са с преимущество “, безапелационни са от Камарата на архитектите.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР